Најновије

Нама МИГ-ови, а ево шта набављају Хрвати

И док су Србији јуче стигла прва два ловца МиГ-29 из Русије, Хрватска је данас учинила још један корак ка набавци нових борбених авиона. У Министарству одбране (МОРХ) у Загребу одржано је отварање пристиглих понуда које су стигле из четири земље и то Грчке, Израела, Шведске и САД.

Ф 16 (Фото: Јутјуб)

Представници ових држава су, по абецедном реду представили своје понуде а свака од њих је била подједнако заступљена што се тиче времена.
Како је речено у саопштењу МОРХ-а, отварању понуда присуствовали су представници Министарства одбране и Оружаних снага Републике Хрватске, Уреда Председнице, Владе, Државног тужилаштва као и чланови Стручног тима за спровођење припремних радњи око набавке вишенаменских борбених авиона.
Након отварања пристиглих понуда уследиће детаљан процес процене и потврде пристиглих понуда од стране Стручног тима, у року од два месеца. Кључни параметри при одабиру, осим карактеристика и способности авиона, биће три сегтмента: међудржавни уговор, цена као и пакет пословно-привредне сарадње.
Поступак ће се водити транспарентно, систематично ће се испитиати сваки сегмент како би крајњи избор био најбољи за Републику Хрватску – наводи се у саопштењу МОРХ-а.
Иако још увек немамо детаља о пристиглим понудама занимљиво да нема понуде из Јужне Кореје која је нудила своје лаке вишенаменске борбене авионе ФА-50 (варијанта тренажно-борбеног Т-50 “Голден Еагле“). У медијима се до сада спомињало да ће Грчка, Израел и САД понудити половне авионе Ф-16 различитих варијанти и модификација док би Шведска могла понудити нове авионе Грипен.
Ипак, сасвим је могуће да би се Хрватској могли понудити и половни шведски Грипени али и нови амерички Ф-16. Шведска је изразила спремност да, уколико буде довољно заинтересованих, поново покрене производњу нових авиона ЈАС-39Ц и Д. Као потенцијални корисници се поред Хрватске, спомињу Боцвана, Бугарска, Словачка а додатне авионе могао би набавити Тајланд.
Са друге стране САД настоје да продуже производњу Ф-16 па није немогуће да би се Хрватској, као и Бугарској, могли понудити и нови примерци нпр. у варијанти Блок 52. Није за сада познато да ли би Шведска могла понудити нову генерацију Грипена, ЈАС-39Е и Ф, која су бар за сада резервисана за државе са већом платежном моћи.
Хрватска планира набавку ескадриле вишенаменских борбених авиона од којих би први стигли 2020. године а цела ескадрила би била оперативна за задатке контроле ваздушног простора око 2022. године. Како је раније саопштавано уговор би могао да се потпише следеће године.
Прочитајте ОВДЕ ко тврди да Пентагон преко аеродрома на Крку превози оружје за Блиски исток?
Извор: tangosix.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте перформансе Ф 16.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА