Најновије

БУДУЋНОСТ ОКЛОПНЕ МЕХАНИЗАЦИЈЕ: Руски "Терминатор" је борбено возило без конкуренције у свету! (ВИДЕО)

Руски "Терминатори", борбена возила подршке тенковима БМПТ-72, наредног 9. маја први пут ће бити показани најширој јавности и проћи московским Црвеним тргом.

БМПТ-72 "Терминатор" (Фото: ЈуТјуб)

Тај дефиле "Терминатора", како процењују војни експерти, биће нова потврда нарастајуће војне моћи Русије, али и добра реклама. Утицајни и добро обавештени московски дневни лист Известија објавио је да је Министарство одбране РФ већ донело одлуку да се нова борбена возила укључе у наредну Параду Победе. Црвеним тргом ће, штавише, проћи цела колона тих суперсавремених борбених возила. Колико ће их бити - још није одлучено, али ће бити чим први серијски "Терминатори" стигну у јединице које прве треба да их добију. БМПТ-72 "Терминатор" је направљен на бази тенка Т-72. Обезбеђиваће ватрену подршку тенковима, нарочито у у евентуалним операцијама унутар градова и при пробијању утврђених линија противника. Главно наоружање БМПТ-72 су 30-милиметарски аутоматски топ и противтенковски ракетни системи Атака, а њихова жртва може бити свако противничко возило или гнездо - од самоубилачких возила до најсавременијих тенкова и утврђених артиљеријских положаја. А посебно ће морати да га се чува и противничка пешадија. За борбе у градским условима, БМПТ-72 "Терминатор" има противтенковске ракете са термобаричким бојевим главама, као и аутоматске бацаче граната. Посаде "Терминатора" могу да откривају своје циљеве помоћу специјалног система за осматрање са различитим видовима камера и сензора, ласерског даљиномера, термовизора...
"Терминатори" се производе у две варијанте. Стандардна има посаду од пет чланова. Друга носи ознаку БМПТ-72 и нема аутоматски бацач граната, а има трочлану посаду. Прва варијанта је сложенија и убојитија ратна машинерија. Пре руске војске, задужиле су је снаге Сиријске арапске армије и коришћена је у пробоју блокаде Деир Ез Зора, али је у операцијама коришћен и додатни оклоп.
"Терминаторе" су већ наручили Казахстан и Алжир који одједном жели неколико стотина тих оклопних возила. Московски војни експерт Руслан Пухов указује и наглашава: - Тенк је на савременом бојном пољу веома рањив, па су неизбежни велики губици јер све пешадије света имају све убојитија противтенкoвска средства. Током једне битке тенк може бити погођен и десет пута. Зато су постале неопходне потпуно нове борбене машине које могу да штите и себе и своју сабраћу тенкове. Могле би се назвати "тенк-2". Наш "Терминатор" је озбиљан корак ка тенку будућности. Русија већ ради на "Терминатору-3" који ће бити наоружан бродским топом од 57 милиметара који испаљује 300 пројектила у минути и може да уништава све врсте ваздушних и надземних циљева на удаљеностима до 12 километара. Руси развијају и авион будућности, који се сматра да ће представљати нови концепт који је коришћен приликом развоја Мига-41. Више о авиону са до сада невиђеним могућностима, погледајте ОВДЕ.
Извор: fakti.org, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сиријски Т-72 и БМП-2 спасавају опкољене борце САА:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА