Најновије

НИЈЕ ЕУ ПРЕСУДНА: "Квебек и Шкотска могу, Косово и Каталонија - не"

Коментаришући став Европске комисије по коме Каталонија и Косово нису за поређење, академик Тибор Варади је навео да паралела између Каталоније и Косова није једноставна, али није ни без основа.

Протести на Косову (Фото: Јутјуб)

- Устав Шпаније и Устав Србије не познају могућност референдума о независности, каже професор међународног права Тибор Варади. Он је додао и да се по томе Косово и Каталонија истоврсни случајеви.  
- Ако би се грађани Квебека или Шкотске путем референдума изјаснили за независност, то би била једна опција дозвољена уставом. Устав Шпаније и Устав Србије не познају такву могућност - и по томе су Косово и Каталонија истоврсни случајеви. Чињеница је да Шпанија (и тиме за сада и Каталонија) унутар ЕУ нема релевантност када је реч о проглашавању независности. Припадност ЕУ има, наравно, бројне правне последице, но не видим како би припадност ЕУ могла да утиче на међународноправну процену проглашавања независности - истиче професор Варади.
Званичници Европске комисије рекли су раније да је Каталонија унутрашње питање Шпаније, чланице ЕУ, и да се не може поредити са "случајем Косова" о чијем је једностраном проглашењу независности 2008. године Савет министара ЕУ заузео став да је то "јединствен случај" који не може послужити као преседан.
Прочитајте ОВДЕ како то Истра може да крене путем Каталоније?
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Каталонија и Косово - Међународно право?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА