Najnovije

ZAVIRITE U SEVERNU KOREJU: Ovako je bilo na prvom aeromitingu otvorenom za javnost (VIDEO)

Na novootvorenom Međunarodnom aerodromu Kalma kod grada Vonsan, Severna Koreja proteklog vikenda održan je vojni aeromiting koga su domaćini nazvali Vazduhoplovni festival (Wonsan Internacional Air Festival ).

Vonsan er festival (Foto: Jutjub)

Bila je to prva vazduhoplovna priredba u ovoj zemlji kojoj su mogli prisustvovati i stranci koje su uglavnom predstavljali zapadni novinari, fotoreporteri i spoteri. Ujedno je to bilo i prvo poznato javno prikazivanje severnokorejske vojne avijacije, piše Tango six.
Statika i letački program nisu bili toliko raznovrsni i bogati kao na svetskim međunarodnim aeromitinzima ali je doživljaj sigurno bio veoma uzbudljiv s obzirom da je aeromiting održan u jednoj od najzatvorenijih država na svetu.
Vazduhoplovi Ratnog Vazduhoplovstva Severne Koreje se na fotografijama i snimcima retko viđaju iako je poslednjih godina na njihovoj televiziji bilo prikazano nekoliko emisija o sve češćim vojnim vežbama.
Organizatori ovog događaja bili su kompanija Juche Air Travel Services sa sedištem u Londonu u saradnji sa korejskom firmom Korean International Travel Company.
U izjavi za ’’Centar za avijacijsku fotografiju’’ koju je preneo američki časopis Combat Aircraft predstavnik londonske kompanije Juche David Thompson rekao je da je trebalo tri godine napornog rada za realizaciju ovog aeromitinga, da su domaćini uradili sve što je dogovoreno i da su prisutni bili svedoci, kako je rekao, stvaranju vazduhoplovne istorije.
Interesantno je da je holandska turistička agencija 4Aviation nudila odlazak na ovaj aeromiting u aranžmanima za 4 dana i 3 noći koji su koštali 1235 evra i 6 dana/5 noćenja 1465 evra. U aranžmanu od 6 dana u ponudi je bio i obilazak znamenitosti Pjongjanga, demilitarizovane zone kod mesta Kaesong gde se išlo i do muzeja Koryo.
Međutim ove cene su važile tek od dolaska u Peking a obuhvatale su odlaske i dolaske u Pjonjang i Wonsan kao i transport kroz Severnu Koreju, smeštaj, pun pansion i pristup svim događajima na aeromitingu.
Ono što nije bilo uračunato u aranžnam jeste let do i od Pekinga, severnokorejska viza koja iznosi 50 evra, putno osiguranje, dodatni letovi u vojnim avionima i helikopterima na aeromitingu i drugi lični troškovi.
Postojala je i opcija kratkog boravka od dva dana u Pekingu uz obilazak muzeja Datangšan, Kineskog zida, Zabranjenog grada i trga Tjenanmen uz puni pansion. Još jedna od opcija bila je i povratna avionska karta na relaciji Amsterdam – Peking.
Aerodrom Kalma nalazi se u centralnom delu istočne obale Severne Koreje, do 2013. je to bila isključivo vojna baza a u periodu od 2013-15. usledilo je renoviranje i aerodrom postaje vojno-civilni a zvanično je ponovo otvoren 30. jula 2015.
Od jedinica Ratnog Vazduhoplovstva na njemu bazira 2. vazduhoplovna borbena divizija u čijem sastavu se nalazi 46. vazduhoplovna regimenta sa trenažnim avionima FT-5 (kineska dvoseda verzija MiG-a 17), lovcima F-6 (kineski MiG-19) a najbrojniji su lovci-presretači MiG-21.
Na ovom vazduhoplovnom festivalu bilo je prisutno oko 200 inostranih ljubitelja avijacije i oko 15000 Korejanaca.
Prvog dana u letačkom programu nastupili su vojni avioni i helikopteri, među njima su bili solo nastupi pilota najboljeg lovačkog aviona u inventaru Ratnog Vazduhopčlovstva NDR Koreje, ruskog MiG-29B (verzija 9-13B), potom se mogao videti njihov najbolji jurišni avion ruski Su-25K kao i laki višenamenski helikopter MD-500E američke proizvodnje.
Izuzetno zanimljiv bio je laki transporter Y-5 (kineska verzija An-2) sa dve antene (na donjoj strani trupa i iznad kabine na gornjem krilu) nepoznate namene. Pretpostavka je da se avion koristi za elektronsko prikupljanje podataka tzv. ELINT (Electronic inteligence) a moguće je da služi samo za vezu.
Pored toga izvršen je prelet dve formacije borbenih aviona, jednu su činila tri jurišnika Su-25K a drugu dva lovca presretača MiG-21bis (piloti su bile žene). Posade 4 helikoptera MD-500 izvele su vrlo zanimljiv grupni letački program.
Leteli su takođe i avioni kompanije Air Koryo, avioni Il-18, Tu-134, Tu-154, Il-62, vojni transporter Il-76TD, strani gosti mogli su i da lete vojnim avionom An-2 (u kineskoj verziji Y-5) kao i u helikopteru Mi-17 a letovi su trajali do 30 minuta.
Na statici su bili prikazani gotovo svi tipovi aviona sa kojima raspolaže Air Koryo (Il-18, An-24, Tu-134, Tu-154, Il-62, Il-76) a od vojnih aviona mogli su se videti MiG-29B (verzija 9-12B), MiG-21bis (Izdelije 75B), Su-25K. Iz helikoptera Mi-8T iskakali su padobranci a dvojica njih su nosili nacionalne zastave Severne Koreje.
Modelari su pokazali svoje radio upravljive modele među kojima je jedan bio posebno interesantan. Bio je to model američkog F-16 u razmeri 1:6.
Nije jasno zašto su drugog dana aeromitinga organizatori dozvolili prisustvo modela F-16 s obzirom na omraženost bilo čega američkog u severnokorejskom društvu. Pri tom domaćini ovo uopšte nisu hteli ni da komentarišu.
Izuzetno je zanimljivo to što se Wonson Air Festival odigrao u vremenu velikih tenzija između Severne Koreje sa jedne strane i SAD, Južne Koreje i Japana sa druge strane.
Iznad Južne Koreje u akciji demonstracije sile lete američki strategijski bombarderi B-1B, odigravaju se vojne vežbe a kao odgovor na najjače nuklearne probe koje je Severna Koreja izvela u svojoj istoriji.
Na kraju treba dodati da postoje planovi da se slična ili ista manifestacija ponovi i sledeće godine.
Izvor: Tango six

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA