Najnovije

Amerikanci napravili dogovor sa Islamskom državom (MAPA/ VIDEO)

U toku su završne borbe za sirijski grad Raku. DŽihadisti Islamske države drže još nekoliko kvartova u samom centru grada i po svemu sudeći nekadašnji glavni grad samoproglašenog kalifata Islamske države je pred padom u ruke pro-američkih kurdsko-arapskih jedinica Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

ID (Foto: Jutjub)

U toku su sporadične borbe između Kurda i džihadista, kao i evakuacija civila iz najopasnijih delova grada. Tokom jučerašnjeg dana, iz Rake je izvučeno 155 civila, dok je tokom današnjeg dana grad napustilo 200 civila.

Prema nekim informacijama, deo džihadista Islamske države je započeo pregovore sa Kurdima o njihovoj predaji i napuštanju Rake. DŽihadisti već počinju da se predaju, a mnogi smatraju da je u pitanju dogovor između Amerikanaca i Kurda da militante Islamske države mirno izvuku iz bivše prestonice "kalifata".
Mnoga su mišljenja u poslednje vreme da američki specijalci izvlače teroriste Islamske države iz Rake i ostalih delova Sirije i da ih sklanjaju na sigurno i šalju na druge frontove širom ove ratom opustošene zemlje. 
Najžešće borbe između Kurda i džihadista vođene su, a i dalje traju u okolini bolnice i gradskog stadiona. Kurdske snage SDF su prethodno granatirale centar Rake i zaplenile veliku količinu oružja i municije koje je pripadalo teroristima Islamske države.
Koalicione snage na čelu sa SAD su saopštile da će onima koji nastave borbu u okviru ID suditi lokalne vlasti i da će svi biti izvedeni pred lice pravde.
Vojna policija Rusije u Siriji bila napadnuta američkim, belgijskim i francuskim oružjem. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Udari ruske avijacije na borce Islamske države 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA