Najnovije

RAT SVETSKIH RAZMERA: Ako Tramp uprska dogovor veka, to neminovno sledi

Kroz nekoliko dana znaće se da li će predsednik Amerike Donald Tramp ratifikovati nuklearni sporazum sa Iranom. Ipak, mnogi smatraju da će gotovo sigurno odbiti da to uradi, i već razmišljaju o posledicama te odluke.

Nepredvidiva situacija (Ilustracija: Pravda)

Dva bivša zvaničnika Pentagona, direktor Bezbednosnog programa za Bliski istok u Centru za novu američku bezbednost, Ilan Goldenberg, i profesor Mara Karlin, koji su radili u vreme administracije Buša i Obame, i radili na Iranu i Bliskom istoku, za list "Atlantik" analizirali su posledice raskida ovog ugovora, i izneli nedoumice sa kojima su se suočavali pre potpisivanja sporazuma 2015. godine. - Osnovno pitanje s kojim smo se suočavali bilo je šta da uradimo ako predsednik SAD morao da napravi izbor između života sa nuklearnim Iranom ili vojne akcije. To nije bila samo teorija, iranski nuklearni program je napredovao. Do 2013. godine, imao je dovoljno obogaćenog uranijuma za mali nuklearni arsenal od oko šest do osam bombi. Bilo je potrebno do dva meseca da stekne dovoljno obogaćenog uranijuma za izgradnju nuklearnog oružja - kažu bivši zvaničnici Pentagona. Imali su, kažu, nekoliko opcija. Prva je bila vojni napad na iranske nuklearne objekte, što bi usporilo razvoj, ali bi verovatno Iran učinilo još odlučnijim da nastavi sa nuklearnim razvojem. Iran bi mogao i da postane agresivniji prema trupama SAD u regionu i svetu. Mogli bi čak i da raketiraju američke baze u Kataru, Emiratima, Kuvajtu... SAD bi morale da odgovore vojno, ali bi onda ostale zaglavljene na Bliskom istoku godinama, pokušavajući da primire sve agresivniji Iran. Rezultat bi bio vrlo loš po Iran, lošiji nego po Ameriku, ali bi bio i vrlo skup, što nije bila dobra opcija za SAD. - Alternativa je bila da se dozvoli Iranu da se nuklearno naoruža, ali je i taj scenario bio problematičan, jer bi Iran mogao da odluči da gađa nuklearkama Izrael, ili druge saveznike Amerike. Smatrali smo međutim da režim u Teheranu nema samoubilačke ideje, a malo je verovatno bilo i da bi nuklearke završile u rukama Hezbolaha, već da bi ih zadržali za sebe - kažu Goldenberg i Karlin. Veća briga je bila kako će se Iran ponašati pod nuklearnim kišobranom. Saudijska Arabija bi mogla da odgovori na bombu Irana svojom, i otpočne trku u naoružanju u jednom od najnestabilnijih regiona sveta. Izrael takođe ima nuklearno oružje.
- Zamislite novi rat Izraela i Hezbolaha u Libanu, ali da sada Iran preti da će ispaliti nuklearno oružje ako se Izrael ne povuče. To bi bila Kubanska kriza na Bliskom istoku - tvrde stručnjaci. Još jedna opcija je bila da bi Izrael mogao da izvede napad na Iran, ali da ne obavesti Vašington. Pitanje je bilo da li bi Iran za to optužio SAD, s obzirom na blisku saradnju dve države. Izrael je ipak odlučio da bi rizik bio preveliki i da bi napad SAD bio bolje rešenje za njih. Ako Tramp odluči da ne potpiše dogovor, ostaće nejasan put napred. Kongres bi morao da odluči da li da odgovori sankcijama, a ako da ugovor potpuno propada. Mnogi američki saveznici će se usprotiviti, a verovatan ishodu su blage međunarodne sankcije koje neće vratiti Iran za pregovarački sto. - Kriza neće stići odjednom, ali će Iran postepeno da nastavi da radi na izradi nuklearne bombe. To neće odmah dovesti do rata, ali će znatno povećati rizik, a sutra ili za 10 godina predsednik Amerike će se suočiti sa istim pitanjima i problemima kao i mi - da li rizikovati veliki rat sa Iranom ili živeti sa posledicama nuklearnog Irana - tvrde američki stručnjaci. Da vidite kakav su dogovor Amerikanci napravili sa Islamskom državom, pogledajte OVDE. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta će biti sa nuklearnim dogovorom sa Iranom?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA