Najnovije

Uvredio je Zapad, a onda su SAD, EU i Velika Britanija poslale Tačiju odgovor koji će zapamtiti!

Dan nakon što je kosovski predsednik žestoko kritikovao međunarodnu zajednicu zbog neispunjenih obećanja prema Kosovu, EU, SAD i Velika Britanija su ukazale na neuspehe institucija u Prištini za koje je, kako kažu, odgovoran Hašim Tači, piše prištinska Koha.

Hašim Tači (Foto: Jutjub)

EU, SAD i Velika Britanije su, prema pisanju tog, lista odbacile Tačijeve navode da je Specijalni sud za zločine tzv. OVK formiran pod njihovim pritiskom i da je s tim u vezi bilo neke "trgovine".
Ambasada Velike Britanije, naime, negirala je da je davala bilo kakva obećanja institucijama u Prištini u zamenu za formiranje Specijalnog suda, a članstvo u međunarodnim organizacijama, kako navode, zavisi od specifičnih kriterijuma svake institucije. 
Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je da evropska perspektiva Kosova* zavisi od toga koliko brzo će Priština da sprovede reforme u oblasti vladavine prava i ekonomije. 
Dodala je i da dijalog Beograda i Prištine napreduje, ali i da Kosovo nema vremena za gubljenje.
Ambasada SAD u Prištini je saopštila da će saradnja sa Specijalnim sudom ojačati međunarodnu poziciju Kosova i da ta zemlja podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. 
Tači je, naime, dan ranije na predstavljanju izveštaja o tome kakva je percepcija građana Kosova, Albanaca i Srba, o Specijlnom sudu za ratne zločine OVK, koji su sačinile nevladine organizacija, izjavio je da je na formiranje tog suda pristao da bi održao strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO.
"Pristao sam da vodim nepravičan istorijski proces prema Kosovu, uprkos masovnom političkom i građanskom mišljenju prema formiranju ovog Suda", rekao je Tači i dodao da je Prištini s druge strane obećano da će, ako Specijalni sud bude formiran, ubrzo postati član Saveta Evrope, da će dobiti viznu liberalizaciju , da ćemo imati masovnu podršku za članstvo u Unesko, da ćemo uspostaviti Oružane snage i dobiti nova priznanja kosovske nezavisnosti", rekao je Tači.
Kosovo je, kazao je Tači, održalo reč, osnovalo je Specijalni sud, ali međunarodna zajednica nije ispunila ni jedno od svojih obećanja.
Umesto toga, ustvrdio je Tači, evropski put Prištine je sada otežan.
Osnivanje Specijalnog suda je došlo kao međunarodna politička potreba, precizirao je Tači istakavši da Priština na to treba da gleda kao na prednost i priliku da se očisti od mrlja, preneli su mediji.
"Kao predsednik države, posvećen sam istini i pomirenju. Ali Specijalni sud će biti samo pravda u moru nepravde koja se desila na Kosovu. Pitanje je da li će doneti istinu i da li će ovaj sud doneti međuetničko pomirenje", upozorio je Tači i dodao da budući da je taj sud formiran samo za suđenje Albancima za zločine nad Srbima u međuvremenu, kako je rekao, "raste entuzijazam za Srbe i Srbiju ".
Tači je rekao da formianje Specijalnog suda znači i nepoverenje prema Albancima, te da je odluka o osnivanju tog suda došla više kao politička potreba međunarodne zajednice, nego istinske pravde.
Dok je Tači kritikovao međunarodnu zajednicu zbog navodno neispunjenih obećanja skup je napustio ambasador Velike Britanije u Prištini.
Prema izveštaju nevladinih organizacija, koji je bio predmet ovog skupa, većina građana Kosova nije upoznata sa svrhom, mandatom i obimom delovanja ovog suda.
Specijalni sud je osnovan za zločine tzv. OVK nad Srbima u periodu od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000.
Rezultati ovog istraživanja su pokazala da albanska zajednica smatra da će optužnice biti selektivne i nepotpune, dok Srbi izražavaju nepoverenje u tu pravosudnu instituciju.
Dve trećine, ili 69 odsto ispitanika srpske nacionalnosti veruje da je malo verovatno da će Specijalni sud za Kosovo doneti pravdu za srpske žrtve, a čak 82.1 odsto ispitanika srpske nacionalnosti i skoro polovina ispitanika albanske nacionalnosti smatra da je ugrožena bezbednost svedoka koji će se naći pred Specijalnim sudom.
Pročitajte OVDE koja se to poruka Redžepa Tajipa Erdogana neće svideti nekim muslimanima u Raškoj?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pre nekoliko meseci Tači je tvrdio da Kosovo ulazi u EU pre Srbije.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA