Najnovije

LJAJIĆ: Otvorena vrata za turske investitore, šansa za 4.000 radnih mesta

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić kaže za RTS da je poseta turskog predsednika Srbiji važna zbog privlačenja investicija ali i turskih turista koji su izbili na prvo mesto po broju dolazaka. Dodaje da su cene mesa u Turskoj veće i da je interes naših proizvođača da više ulažu u stočarsku proizvodnju.

Rasim LJajić (Foto: mc.rs )

"Ja pratim ili sam radio na unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje i nije bilo lako. Srbija je bila glavna vest u turskim medijima ova dva dana i bitno je što se menja slika Srbije u turskoj javnosti. Poseta turskog predsednika sa privrednicima je važna zbog privlačenja investicija ali i turskih turista koji su prvi put izbili na prvo mesto po broju dolazaka", objašnjava Rasim LJajić.
Kaže da je prednost Srbije u geografskoj bliskosti i kulturološkoj sličnosti sa Turskom.
"Sada i dobri lični odnosi predsednika Vučića i Erdogana otvaraju vrata privrednicima i oni ne treba da propuste ovu šansu", ističe ministar.
Dodaje da su predsednici Turske i Srbije razgovarali o auto-putu Beograd–Sarajevo, odnosno Požega–Boljare.
"To jeste jedna od glavnih tema koja je otvorena, to je živ projekat. Šta će od toga biti zavisi od sledećih koraka koje napravimo", ističe LJajić. 
Napominje da je jedna od važnih tema bila i turska "Eksim" banka i njena visoka kamatna stopa zbog koje ovi infrastrukturni projekti nisu realizovani.
"'Eksim' banka je tražila kamatne stope od 6,5 odsto pa, 4,8 odsto sa popustom, ali je to za nas bilo potpuno neprihvatljivo. Predsednik Erdogan je rekao da turska banka može da daje kredite po stopi od 1,6 odsto a da li će se to dogoditi, videćemo", kaže LJajić.
Od toga će, kaže, zavisiti dinamika i brzina realizacije ovih infrastrukturnih projekata. 
Dodaje da predsednik turske tekstilne kompanije "Taypa Tekstil Giyim" Mesut Toprak ima interes da dođe u Kraljevo koliko već sutra.
"Ipak mora da prođe procedura u koju krećemo danas sa potpisivanjem ugovora. NJegova odluka je da dođe u Kraljevo, a kada će se to dogoditi ne mogu da tvrdim", objašnjava ministar.
Kaže da naši privrednici moraju da iskoriste Sporazum o slobodnoj trgovini koji je proširen.
"Sada su otvorena vrata za turske investitore. Trgovinska razmena će ove godine biti blizu milijardu evra, a već imamo 14 odsto povećanja, iako dva i po puta više uvozimo nego što izvozimo. Naš izvoz će rasti i dostići 500 miliona koliko želimo da dostignemo", kaže LJajić.
Na pitanje da li će biti dovoljno junećeg mesa za izvoz u Tursku jer je potpisan sporazum za izvoz pet tona, ministar kaže da Srbija već ima 6.000 tona goveđeg mesa viška za izvoz i da je interes naših proizvođača da više ulažu u stočarsku proizvodnju. 
"Očekujem nove investicije i ulaganja", zaključuje LJajić.
Ističe i da su realna očekivanja Razvojne agencije da će nakon potpisanih brojnih sporazuma i najave dolaska turskih investitora biti otvoreno 4.000 radnih mesta. Šutanovac će biti kandidat za gradonačelnika, a kako je DS donela tu odluku pročitajte OVDE.
Izvor: RTS
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rasim LJajić o privredi i turizmu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA