Najnovije

OVO SU PUTIN I ERDOGAN SPREMILI SRBIJI: Plan u četiri tačke

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nimalo slučajno i u dogovoru sa Vladimirom Putinom iskoristio je posetu Beogradu da pošalje jasnu poruku Zapadu. Promovišući novi raspored snaga u Evropi i stvaranje jedne nove osovine na liniji Moskva-Ankara, Erdogan je, posle Putina, potvrdio podršku i Srbiji kako bi odolela pritiscima Vašingtona i Brisela.

Putin i Erdogan (Foto: Sinhua)

Rusko-turska strategija, prema oceni sagovornika podrazumeva četiri segmenta: politički, ekonomski, energetski i vojni, a da smo na pragu nove ere srpsko-turskih odnosa, najavio je i sam Erdogan odmah po povratku u Tursku, gde je u direktnom obraćanju naciji hvalio Srbiju.
- Odnosi između dve zemlje nikada nisu bili bolji i siguran sam da će to nekome zasmetati. Evropa Srbiju vidi kao zadnja vrata i ne sviđa im se moja poseta, ali ne može tako. To što je došao predsednik Srbije sa ministrima da nas dočeka izbrisalo je sve loše uspomene između nas - poručio je Erdogan, dok je tokom celog njegovog govora na ekranu pisalo Turska-Srbija.
Da Ankara ozbiljno računa i na saradnju s Rusijom, jasno je najavio i Erdoganov prvi savetnik Ibrahim Kalin, koji je ozbiljno kritikovao Evropsku uniju zato što na ledu drži i Tursku i Srbiju, a s druge strane najavio nastavak saradnje sa Rusijom u političkim i vojnom smislu.
Analitičar Branko Radun ocenjuje da je ovo veliki iskorak jer su Turska i Erdogan do pre nekoliko godina vodili antisrpsku politiku.
- Erdogan je prvi bio za proglašenje nezavisnosti Kosova i davao je otvorenu podršku Bošnjacima. Taj stav je sada bitno drugačiji i ta promena znači da je Srbija za Tursku izuzetno važna - zaključuje Radun.

1. Ekonomija

LJajić: Privreda mora da iskoristi ugovore
Ministar trgovine Rasim LJajić kaže da odnosi Srbije i Turske nikada nisu bili bolji i da treba maksimalno iskoristiti sve ekonomske pogodnosti koje nam nude.
- Sporazumi koji su potpisani podrazumevaju i donacije koje će biti finansirane sredstvima turske vlade ili TIKA, a reč je o iznosima između 10 i 15 miliona evra. Sporazumi, posebno ovaj o slobodnoj trgovini ima veliku važnost za privredu, koja sad treba da iskoristi i lakši izvoz bez carine suncokreta, soje, mesa, ulja... - kaže LJajić.
Posebno ističe planiranu izgradnju velikih infrastrukturnih projekata:
- Erdogan je lično najavio da će kamate njihove Eksim banke biti smanjene sa 4,6 na manje od dva odsto. Sve ovo, uz generalno otopljavanje odnosa između Turske i Rusije, s kojom Srbija gaji prijateljske odnose, dodatno nam ide u prilog.

2. Energetika

Postignut dogovoroko "Turskog toka"
Ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ne isključuje mogućnost da između Erdogana i Putina već postoji dogovor o priključenju Srbije "Turskom toku".
- Kad Erdogan u Beogradu spominje Putina i da je uveren da se neće ljutiti zbog njegovog uverenja da će Srbija biti povezana, moguće je da je dogovor već napravljen. U svakom slučaju, to bi bilo od neverovatnog značaja za našu zemlju jer je to zamena za "Južni tok", koji je suspendovan. Ovde je reč o globalnim promenama u odnosima velikih sila, a ne treba smetnuti s uma ni to da je i Turskoj potrebna Srbija zbog bescarinskih ugovora koje naša zemlja ima sa Rusijom. Sve je to povezano - objašnjava Kovačević.

3. Vojska

Lazanski: Sad ćemo zapušiti usta Zapadu
Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da je za našu neutralnu vojnu poziciju od velike važnosti da budemo u dobrim odnosima sa dve sile kakve su Rusija i Turska.
- Erdogan ne dolazi u svaku zemlju s ovako velikom i jakom delegacijom. Dobro je da imamo sa Turskom dobre odnose zbog Sandžaka, ali i zbog smirivanja usijanih glava u Prištini i Tirani. Saradnja Turske sa Rusijom, od koje kupuju sistem S-400, nama je idealan argument i da zapušimo usta svim zapadnim političarima koji nam spočitavaju nabavku migova i tenkova. Ako to može Turska kao članica NATO da se naoružava preko Moskve, zašto ne možemo i mi - navodi Lazanski.

4. Politika

Milivojević: Bošnjaci i Priština će sad smiriti strasti
Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je sa političke strane gledišta trenutni odnos Turske i Rusije prema našoj zemlji od izuzetne važnosti.
- Turska je regionalna sila koja ima uticaja na našim prostorima i zbog toga su srpsko-turski odnosi od strateškog značaja. Tu prvo treba da imamo u vidu srpsko-bošnjačke odnose, zato što dobri odnosi sa Turskom mogu da utiču na relaksiranje tih odnosa. Važni su odnosi sa Turskom i zbog normalizacije odnosa Beograd-Priština, gde nam i Turska i Rusija mogu dosta pomoći. Sve ovo ojačava i naše pozicije po pitanju brzine evrointegracija i ulaska u EU - ocenjuje Milivojević.

Rama je malo nervozan

Erdoganove poruke podrške Srbiji razbesnele su albanskog premijera Edija Ramu, koji je pokušao da se dodvori Ankari tvrdeći da Turska, za razliku od Rusija, ne unosi razdor na Balkanu. - Rusija koristi Srbiju kao piona na šahovskoj tabli. Između turskog i ruskog uticaja na Balkanu postoji važna razlika u tome što Turska ne pokušava da nameće ništa balkanskim zemljama - rekao je Rama.

Dejan Miletić: predsednik Centar za proučavanje globalizacije

Tursko-srpska saradnja se zasniva na našoj podršci Erdoganu i njegovoj vlasti zasnovanoj na demokratskoj volji birača, što i turski predsednik i Turska poštuju, pamte i uzvraćaju na pravi način, jačanjem ekonomske saradnje.
Vojislav Šešelj tvrdi da ga je Milorad Ulemek Legija spasao u Hagu. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srbija na putu tursko-ruskih odnosa
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA