Najnovije

JEZIVI DETALJI ŽIVOTA POD ID: Policija za moral "Hisbah" terorisala grad četiri godine, ovo je bilo zabranjeno (VIDEO)

Sirijska arapska armija predhodne nedelje oslobodilaje grad Majadin koji je u ruke Islamske države pao u julu 2013. godine. Veliki broj stanovnika pobegao je iz Majadina pred naletom terorista, a oni koji su ostali bili su prinnuđeni na život po šerijatskim zakonima i stalnu represiju terorista.

Majadin (Foto: Jutjub)

Stanovnici Majadina ispričali su za ruske medije da su odmah po ulasku u grad teroristi zaposeli kuće pojedinih stanovnika koje su im se dopale, isterujući stanare iz njih. Gradom je neprestano patrolirala policija za moral Islamske države koja je nazivana "Hisbah". Oni su kontrolisali da li stanovništvo živi po šerijatskim pravilima i prebijali i hapsili one koji krše ta pravila ili nisu lojalni Islamskoj države. Najčešći razlozi za hapšenje su bili ako neko obrije svoju bradu kao i pušenje cigareta. Uhapšeni bi bili odvođeni u zatvor gde bi bili prebijani i hranjeni pokvarenom hranom, a tortura bi trajala po nekoliko dana. 
Često su hapšeni i ljudi sa bradama jer bi pripadici "Hisbaha" procenili da one nisu baš po standardima ID.
Jedan od sagovornika ruske televizije ispričao je da  je bio zatvoren i mučen jer je na ulicu izašao u običnim pantalonama umesto u tradicionalnoj nošnji kakvu su nosili pripadnici "Hisbaha". Tokom godina okupacije više stotina građana je prošlo torturu a česta su bila i bešanja, obezglavljivanja, spaljivanja i klanja za ono što je moralna policija smatrala za ozbiljnije prestupe. Tigrove snage oslobodile su Majadin dok su u bežaniji teroristi ostavili veliki de svog naoružanja i municije koja im nije pomogla da odbrane svoje uporište. O eskalaciji u Iraku i napredovanju Iračana protiv Kurda pogledajte OVDE. Izvor: Rt.com/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kineske ratne igre.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA