Najnovije

Vilijem Engdal: Ulazak u NATO Srbiju bi učinilo vojnim protivnikom Rusije

Događaji u Kataloniji nisu nastali iz puke želje za samostalnošću te španske regije. Ključne katalonske političare pritiskaju nevladine organizacije koje finansiraju SAD, uključujući i one Soroševe.

Vilijem Engdal (Foto: williamengdahl.com)

Cilj Vašingtona je da razvija haos u EU jer SAD prolaze kroz svoju najveću krizu još od 1789. godine. EU sve više liči na nekadašnji Politbiro Brežnjeva koji izdaje naređenja, a ne na zajednicu suverenih država koje sarađuju na obostranu korist - nameće svojim članicama podređeni odnos, a to, generalno, nije dobro za Evropu ni za celo čovečanstvo - poručuje u intervju "Novostima" Frederik Vilijam Engdal (72), ugledni američko-nemački nezavisni autor, novinar, istraživač geostrateških ekonomskih pitanja i dobar poznavalac istorije Balkana.
Da li bi otcepljenje Katalonije moglo da podstakne i neke druge regije u Evropi da pođu istim putem?
- Separatističkim osećanjima manipuliše se spolja, isto kao kada je Vašington manipulisao raspadom Jugoslavije, počevši od zahteva MMF-a 1989. godine. Osnovni problem država EU je ekonomija. Brisel i Berlin su izrazito loše upravljali finansijskom krizom 2007-2008. godine i kasnijom evrokrizom oko Grčke, Portugalije i Španije. Velike banke EU nisu očišćene od toksičnih dugova. Pogledajte italijanske banke i činjenicu da je Mario Dragi, šef Evropske centralne banke, Italijan i da izričito čini sve da podrži bankrotirane italijanske banke. Banke Francuske mnoge su platežno nesolventne, kao i španske banke. Ni nekada moćna Dojče banka više nije stabilna. Finansijsku politiku EU diktiraju velike banke, one što su "prevelike da bi propale" i upravo to uništava ekonomiju EU.
U Srbiji su s negodovanjem dočekane izjave predstavnika EU da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, između ostalog i zato što je Španija članica EU...
- Komentari EU o Kataloniji i Kosovu su, sa tačke gledišta međunarodnog prava, beznačajni. Kosovo je nezakonito proglašeno nezavisnim od strane Amerike a jedan od glavnih razloga su kriminalne intervencije CIA i američke vlade krajem 90-ih godina, kada je Vašington bio odlučan u svojoj nameri da uništi Srbiju kao suveren i održiv politički entitet. CIA je organizovala Tačijev OVK, koji je okupio kosovsku mafiju za međunarodnu trgovinu narkoticima. To su dokumentovale i nemačke obaveštajne službe. Madlen Olbrajt i vašingtonska administracija insistirali su na nezavisnom Kosovu kako bi izgradili svoju ogromnu vojnu bazu za kontrolu Balkana i Bliskog istoka i da spreče EU da razvije mimo NATO-a svoj nezavisni odbrambeni stub na osnovu Mastrihtskog ugovora iz 1993. godine.
Iz EU Srbiji stižu sve otvoreniji zahtevi da prizna nezavisnost Kosova. Šta bi, po vašem mišljenju, srpska vlada trebalo da uradi ako bude primorana da bira - EU ili Kosovo?
- Užasno težak izbor. Ja bih to nazvao izborom između dva zla jer EU nije raj, a Kosovo je u ovom trenutku centar organizovanog kriminala. Svetski moćnici nastaviće politički pritisak na Srbiju i druge male zemlje, ali na njih ne treba gledati sa strahopoštovanjem. Svaka nacija, makar brojčano i najmanja, treba da se bori za svoj opstanak i očuvanje identiteta. Srbija će opstati, vi ste moralno poštena, izdržljiva i uporna nacija. Treba da budete iskreni u odnosima sa korumpiranom EU i da produbljujete veze sa Rusijom i evroazijskim zemljama Šangajske organizacije za saradnju, uključujući Kinu. Tu leži pozitivna budućnost i Srbije i Evrope.
Postoje i pritisci za ulazak Srbije u NATO, što Rusija ne podržava. Kako će se ova "borba" velikih sila za dominaciju nad Balkanom razvijati u narednom periodu?
- Pritisak za ulazak u NATO za Srbiju, po mom mišljenju, nema previše smisla, ali mnogo više ima za propali hegemon, SAD. Ako želite žrtvovati srpski nacionalni interes i vaše ljude na oltaru NATO-a, to je vaša odluka, naravno. Ali,to bi vas učinilo vojnim protivnikom vašem najsnažnijem prirodnom savezniku Rusiji i ujedno sprečilo da Srbija učestvuje u jednom od najperspektivnijih ekonomskih projekata u evroazijskoj inicijativi koju je započela Kina.
Kako ocenjujete ponašanje Turske i predsednika Erdogana koji ima veliki uticaj na muslimanski deo BiH, u Prizrenu, na Kosovu, pre nekoliko godina rekao je da je Turska - Kosovo i Kosovo - Turska, a ovih dana tokom posete Srbiji nudi investicije?
- Pitanje turskih budućih poteza na Balkanu moglo bi da bude rešeno između Putina i Erdogana. Turskoj je Rusija potrebnija više nego uzburkana BiH.
Kako razumete dosadašnje poteze predsednika Trampa?
- Ne mogu da kažem da ostavlja utisak mudrog političara. Pogledajte njegov kabinet - Volstrit i četiri generala vojnog industrijskog kompleksa pokreću ceo šou. Oni povlače sve poteze. Trampu preostaje samo da "tvituje". On je patetična figura koja srozava funkciju predsednika SAD. U njegovim rukama američka politika je nepredvidljiva. Sve to zajedno odaje vrlo tužnu sliku Amerike.
Ekonomske sankcije SAD i EU protiv Rusije i dalje su na snazi. Ko će prvi popustiti?
- Najveći gubitnik je EU, koja je izgubila više od 100 milijardi dolara u trgovini sa Rusijom. S druge strane, Putin je na sankcije odgovorio okretanjem ka novim tržištima prema Istoku - Kini, Aziji, BRIKS-u, Šangajskoj organizaciji za saradnju, a nedavno i ka Bliskom istoku, uključujući i izuzetno značajnu Tursku, pa čak i Saudijsku Arabiju. To je pokazatelj da su američke sankcije veliki propust jer su, praktično, podstakle Rusiju da izgradi alternativu dolaru. Američki trezor, po svemu sudeći, ima pogrešnu informaciju da je Amerika i dalje svetski ekonomski gigant. U stvari, ona je hegemon u bankrotstvu i pada velikom brzinom.
Kakve poteškoće predviđate novoj vladi Nemačke?
- Koalicija Merkelove napravila je fatalnu grešku otvaranjem vrata izbeglicama bez kontrole, plaćajući im sve troškove. Mnogi Nemci su to videli i van sebe su od besa. Desila se eksplozija zločina, silovanja i Nemce je to zabrinulo. Nema kontrole nad ID ili drugim teroristima koji dolaze. Zato je partija Merkelove, CDU, prošlog meseca na izborima ostvarila najslabije rezultate još od 1948. godine. Sada Merkelova pokušava da pokaže hrabro lice u izbornoj katastrofi, ali mislim da je njena harizma nestala, a lider bez harizme nije pravi lider.
Posle nekoliko vrlo uspešnih knjiga koje ste objavili u našem regionu, pripremate svoj prvi naslov za čitaoce u Srbiji. Koja je tematika?
- Knjiga otkriva sve o dosad neispričaoj priči o tome kako su CIA i američka vlada u Reganovo vreme započele stvaranje "demokratije" pomoću nevladinih organizacija koje su postale produžena ruka CIA. U knjizi je dokumentovan neverovatan istorijski početak sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju, prvo u Poljskoj, uz pomoć američkog saveznika pape Jovana Pavla Drugog, da bi se podstakao Nezavisni samoupravni sindikat "Solidarnost". Pišem i kako su raspoređene američke nevladine organizacije u Ukrajini, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo DŽordža Soroša, posebno u Rusiji, gde su većinski kotrolisali Jeljcinovu vladu sve do pojave Putina koji je Rusiju obnovio. Zato određeni krugovi SAD danas mrze Putina. Knjiga otkriva i kako je CIA rasparčala Jugoslaviju prisilnim putem pod Bušom i kasnije Klintonom, finansirajući rat i hraneći ga. Pišem i o tome kako su iste američke nevladine organizacije pokušale 1989. godine uništiti vladavinu kineske komunističke partije zloupotrebljavajući studenske proteste. Knjiga dokumentuje kako su iste nevladine organizacije kreirale "arapsko proleće" i pokušale srušiti Asada u Siriji. To je priča koja hitno mora biti poznata. Zato sam je i napisao. Engleski naslov glasi: "Manifest Destiny: The Seduction of Voluntary Vassaldom".

Soroš, CIA i misija "Otpora"

Nedavno ste objavili vrlo zanimljiv tekst "The Dishonest Career of the Remarkable Srdja Popovic" u kojem objašnjavate kako su Popović i "Otpor" uz podršku CIA proizveli petooktobarsku revoluciju u Srbiji 2000. godine, koju su finansirali Soroš i Vlada SAD. Tvrdite i da sličnu "operaciju" pokušava da sprovede u Budimpešti protiv mađarskog premijera Orbana?
- Operaciju "Otpor" Srđe Popovića protiv Miloševića finansirao je američki Stejt department desetinama miliona dolara, kao i CIA i njihove "privatne" nevladine organizacije. To su otkrili i američki mediji poput "Vašington posta". Vođa operacije "Otpor" je bio američki ambasador u Beogradu, Ričard Majls. "Otpor" su obučavale američke nevladine organizacije Pentagona, poput Instituta "Albert Ajnštajn" DŽina Šarpa, oni su osmislili simbol stisnute pesnice i obezbedili su 5.000 sprejeva za prskanje simbola "Otpora" širom Srbije. Takođe su obezbedili i posmatrače koje su finansirale SAD. Od tada je Popović postao globalan sa svojim američkim modelom promene, CANVAS (Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije), koji se bespoštedno predstavlja kao nevini dobročinitelj, a zapravo radi u zemljama u kojima CIA želi da se reši nekooperativnih režima. Anđelina DŽoli nameštala robije Srbima u Hagu i smejala se našim žrtvama. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vilijem Engdal o ratu u Siriji
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA