Najnovije

RUSKA VOJSKA UŠLA U KONOKO: Kurdi spremni na predaju naftnih polja u Deir Ez Zoru? (MAPA)

Ruska vojska ušla je u rafineriju nafte Konoko, koja se nalazi pof kontrolom kurdskog SDF-a na istočnoj obali Eufrata.

Rusi u Siriji (Foto: JuTjub)

Ruske snage koje su ušle u naftno postrojenje stacionirane su u ruskoj bazi Hmejmim na suprotnom kraju zemlje, ali su u Konoko upućene kao izvidnica u procesu pomirenja. 
Ovakav razvoj dogovoren je na sastanku koji se pre nekoliko dana vodio između sirijske, kurdske i ruske strane u sirijskoj enklavi duboko unutar teritorije na severu Sirije koju kontrolišu kurdske organizacije - Kamišliju. U sirijskim i ruskim medijima već su se pojavile špekulacije da su Kurdi, nakon katastrofalnih rezultata borbe Pešmergi sa iračkim snagama u Iraku, "spustili loptu" i da su spremni da predaju zauzeta naftna i gasna polja u Deir Ez Zoru Sirijcima, sluteći sličan scenario i u Siriji.

Kurdska glasila, sa druge strane, ne donose preuranjene zaključke, ali su, uz potvrdu da je ruskim vojnicima dozvoljen ulazak na naftno polje Tabija i rafineriju Konoko, dodali da se pregovori nastavljaju i da je u tom cilju u Kamašli danas doputovao i jedan visoki zvaničnik Rusije, ne otkrivajući o kome se radi. Kurdi su Konoko preuzeli od Islamske države pre tri nedelje, bez mnogo borbe: Najnoviji izveštaj i snimke borbi SAA protiv ID u provinciji Hama, koje neprestano traju već gotovo dva meseca, pogledajte OVDE
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA