Najnovije

I KO SU PRAVE PATRIOTE? Od 94 poziva, na vojnu vežbu otišlo svega 16 rezervista?! Pogledajte šta su propustili(FOTO)

Kada probunariš po društvenim mrežama, uvidiš da postoji gomila patriotskih grupa, a onda se van virtuelnog sveta uveriš, da su mnogi od njih patriote samo za tastaturom. Možda su bili sprečeni nekim veoma bitnim obavezama, možda i zaista bolesni, tek, na drugu po redu vojnu vežbu u Nišu, od 94 rezervista kojima je bio poslat poziv, odazvalo se tek 24, a na kraju ih je ostalo samo 16.

Mladen Stanojević sa kolegama rezervistima (Foto: Mladen Stanojević)

Mladen Stanojević je jedan od njih. Ovaj Nišlija je u kasarni rodnog grada već desetak dana na vojnoj vežbi. Pripadnik PVO, artiljerijske jedinice, sa svojim kolegama po rodu i pozivu, praktikuje razne veštine, od rukovanja "Kalašnjikovim", ili gađanja na Međi sa padajućim metama i bojevom municijom, što ga tek čeka.

Top "Bofors" koji koriste na vežbi (Foto: Mladen Stanojević) Na vežbama vozi i nišani iz "Bofers" topa, švedske proizvodnje koji se koristi za obaranje dronova i raketa koje lete na nižoj visini, do sedam hiljada metara. Ipak, gađaće tek sledeće godine, čemu se jako raduje.

Kadar sa gađanja (Foto: Mladen Stanojević) - Ako Bog da, sledeće godine idemo na poligon Pasuljanske livade. Sad sam u artiljerijskoj a u vojsci sam bio u raketnim jedinicama, kaže Stanojević, vlasnik uspešne firme u Nišu koja se bavi sušenjem i prodajom lekovitog bilja, korenja, voćki i šumskih plodova. Posla kaže ima ali može da se i zaradi, blagodet je višestruka jer se mnogo boravi i u prirodi. Kada je dobio poziv nije se nimalo dvoumio, iako je bio u gužvi do guše. 

Uspešan na gađanju (Foto: Mladen Stanojević) - Oni koji su ostali su iz Niša. Ima nas svakojakih, od radnika u banci preko vozača bagera pa do ljudi koji rade zemlju. Uredno smo se odazvali i došli na vojnu vežbu dok je većina eskivirala, prilažući medicinsku dokumentaciju, do opravdanja iz firme gde rade. Foliranti bre, sramota! Ako iko ima imalo savesti nek se postidi i razmišlja malo drugačije, jer ovo nema smisla. Sa mnom je jedan dečko, ima četvoro dece, radi kao veterinar, došao je nije hteo da folira, svaka mu čast. Domaćin čovek, priča naš sagovornik.

Spomen ploče u kasarni (Foto: Mladen Stanojević) - I meni su neki drugari rekli, šta ćeš tamo, ideš Vučiću i Vulinu. Ja im kažem, što da ne idem? Ne idem njima, nego idem, jer me je moja zemlja zvala, tu nije bilo nikakve dileme. Pre nas je bila jedna tura i posle nas biće još jedna novembarska, priča Stanojević koji kaže da u kasarni često sreće i Arape iz nacionalne garde arapskih emirata, za koje je čuo da primaju dnevnicu od 800 evra. Tu su duže od dve nedelje a obučavaju ih pripadnici 63. padobranske brigade.

Arapi na obuci (Foto: Mladen Stanojević) Naš sagovornik duhovito objašnjava i da je sada mnogo lepše i lakše u vojsci, nego pre 13 godina kada je on služio vojni rok, to što imaju žene u vojsci.

Klopa u kantini, čuturica je tu čisto da ulepša fotku (Foto: Mladen Stanojević) - Mnogo nam je lepše. To je odličan potez jer je moral vojske na zavidnom nivou. Padnu ti standardi posle mesec dana, što je i normalno. Ja kad sam bio, imali smo svega nekoliko, nisi mogao da vidiš žensko osim psihologa, ili u u kantini, ili šivenju uniformi, bila je jedna koja je vodila fizičko starešinama. - Sad ih ima. Sinoć je bila dežurna jedna klinka od 22 godine. Oduševljena je vojskom, al dobro, tu je tek dva meseca, razumljivo, šali se naš sagovornik i dodaje:

Mladen Stanojević sa kolegom (Foto: Mladen Stanojević) - Omiljeni starešina nam je stariji vodnik Paja Bofors, sjajan čovek, drugarčina. Novi oficiri sa akademije su drugačiji od starijih starešina, ali, dobro se slažemo i sa jednima i sa drugima. Ranije su oficiri bili drugačiji, tačno se vidi razlika između onih starijih kadrova koji su prošli rat Bosnu, Hrvatsku i obavezno Kosovo i ovih oficira školovanih po sugestijama stručnjaka sa Zapada koji imaju kancelariju u Srbiji.

Rezervisti na vežbi zadovoljni rezultatima gađanja (Foto: Mladen Stanojević) Znači, oni koji su eskivirali dve nedelje vojnih vežbi na ovaj ili onaj način propustili su priliku da rade ono što srećom inače ne rade u svakodnevnom životu. 
Pročitajte OVDE sve detalje o dolasku Sergeja Šojgua u Beograd  povodom proslave Dana oslobođenja Beograda.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Obuka rezervnog sastava ratnih jedinica Vojske Srbije.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA