Najnovije

KO JE SERGEJ ŠOJGU: Putinov mogući naslednik?

Šojgu je bio dugogodišnji ministar za vanredne situacije i gubernator Moskovske oblasti, a potpredsednik je i član Visokog saveta Jedinstvene Rusije i nosilac zvanja heroj Ruske Federacije

Putin i Šojgu (Foto:Ria)

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu, koji je doputovao danas u Beograd povodom obeležavanja Dana Grada, nije samo general od kojeg drhti svet, već je on čovek brojnih talenata - gitarista, slikar, poliglota, kolekcionar, vatreni fudbalski i hokejaški navijač, čak i stručnjak za istoriju.
Rođen je u Čadanu u Narodnoj Republici Tuva 1955. godine, od oca pripadnika tuvanske manjine i majke Ruskinje, kao i da ima dve ćerke, Juliju i Kseniju.
Po profesiji je građevinski inženjer i magistar ekonomskih nauka i član je vladajuće političke partije Jedinstvena Rusija.
Šojgu je bio dugogodišnji ministar za vanredne situacije i gubernator Moskovske oblasti, a potpredsednik je i član Visokog saveta Jedinstvene Rusije i nosilac zvanja heroj Ruske Federacije.
Za vreme Sovjetskog Saveza je vršio razne funkcije u infrastrukturnom sektoru, a istovremeno je služio i u Crvenoj armiji u kojoj je stekao čina generala armije.
Godinama već mnogi Šojgua vide kao naslednika moćnog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.
Nakon raspada S S SR, iskustvo u logistici i organizacione sposobnosti omogućili da uvek bude u blizini političkog vrha novostvorene Ruske Federacije, pa je zbog toga dobio mesto ministra za vanredne situacije i ovu funkciju je obavljao od 1994. do 2012, sve do preuzimanja Ministarstva odbrane.
U ruskom je narodu poznat kao guverner Moskovske oblasti, ranije član Komunističke partije Sovjetskog Saveza, a kasnije u redovima Ujedinjene Rusije, omiljen "jer ima čvrstu ruku - dobro doziranu i nikad preteranu", kao i zbog sposobnosti da dobro upravlja najtežim situacijama.
Odmah po preuzimanju dužnosti ministra odbrane Šojgu je zaređao niz diplomatskih susreta od strateškog značaja.
Bavi se i sportom, i to kao član hokejaške ekipe CSKA, u takmičenju u kojem učestvuju veterani ovog sporta, poznati političari i juniori CSKA i Spartaka, a uz to je i predsednik Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasilaca.
Tokom Međunarodnog takmičenja u tenkovskom biatlonu nadomak Moskve u julu ove godine probao srpsku pršutu, ražnjiće i ćevape, ali nije hteo da proba šljivovicu, jer, kako je rekao, više voli dunjevaču i pelinkovac.
O privatnom životu ruskog ministra se ne zna mnnogo, ipak, ruski mediji pišu da je on čovek brojnih talenata - gitarista, slikar, poliglota, kolekcionar, vatreni fudbalski i hokejaški navijač, čak i stručnjak za istoriju.
Kad se ne bavi gorućim pitanjima - borbe protiv takozvane Islamske države u Siriji, napetim odnosima s NATO savezom ili generalno politikom u zemlji, ruski ministar obrane Sergej Šojgu, čovek od poverenja ruskog predsednika Vladimira Putina, uživa u svojim hobijima.
Šojgu je inače najdugovečniji ruski funkcioner u post sovjetskoj eri, opušta se uz svoje brojne hobije.
Izrazito, kažu ljudi koji su mu bliski, voli da slika.
Šojgu je i vatreni kolekcionar srednjevekovnog naoružanja, poput mačeva, samurajskih mačeva i bodeža.
Stručnjak je za rusku istoriju, odnosno period istorije vezan za vladavinu Petra Velikog.
Vešt je u sviranju gitare i tečno govori čak devet svetskih jezika, uključujući engleski, japanski, kineski i turski.
Šojgu je otac dve ćerke i vatreni fudbalski hokejaški navijač. Izrazito voli da slika. Šojgu je i vatreni kolekcionar srednjevekovnog naoružanja, poput mačeva, samurajskih mačeva i bodeža.
Pogledajte OVDE kako je Šojgu bio dočekan u Beogradu. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sergej Šojgu: U Britaniji nije porasla životinja koja može da naređuje našem medvedu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA