Najnovije

ŠPANSKI RECEPT ZA SEPARATIZAM: Ukinuto katalonsko rukovodstvo

Španska Vlada je odlučila da smeni čitavo rukovodstvo Katalonije i zatražio prevremene izbore u toj autonomiji, izjavio je premijer Španije Marijano Rahoj nakon sednice Saveta ministara.

Katalonija (Foto: Jutjub)

Španski premijer je saopštio da Madrid nisu želele da upotrebe član 155. Ustava kojim se ograničava samouprava Katalonije, ali su morale.
Madrid ne ograničava autonomiju Barselone, već samo smenjuje rukovodstvo koje je izašlo iz zakonskih okvira. Rahoj je siguran da će katalonska kriza biti rešena. Španska vlada održala je sednicu povodom krize u Kataloniji dok se priprema da ukine autonomiju separatističkoj vladi tog regiona u pokušaju da spreči njihova nastojanja da se otcepe. Cilj sednice je da se donese odluka o tome koja će konkretna ovlašćenja biti oduzeta Kataloniji koja trenutno uživa široku autonomiju, uključujući kontrolu nad zdravstvom i obrazovanjem, ali i drugim oblastima, preneo je AFP. Španski premijer Marijano Rahoj, koji je dobio podršku vodećih opozicionih stranaka u Španiji, odbio je juče da potvrdi da li sporazum sa opozicionim socijalistima uključuje planove za održavanje regionalnih izbora u Kataloniji u januaru, kao što je ranije najavio njihov predstavnik, sa ciljem povratka legaliteta i obnove normalnog funkcionisanja institucija. Ovo je prvi put da se centralna vlada Španije u Madridu poziva na član 155 Ustav kako bi rasformirala regionalnu vladu i sazvala nove izbore. Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije", zvanični Madrid može da "preduzme neophodne mere da je silom natera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes". Član 155 samo je jedna od nekoliko opcija koje španski premijer Marijano Rahoj ima u cilju zaustavljanja katalonskih separatista. Vlada bi, takođe, mogla da uvede vanredno stanje i uvede zabranu kretanja i okupljanja u Katalonijia prema drugim zakonima iz 2015, mogao bi da proglasi i krizu nacionalne bezbednosti i zatraži ovlašćenja poput donošenja zakona dekretom. Španski kralj Felipe VI poručio je juče da Katalonija "jeste i biće bitan deo" Španije, istakavši da svi Španci moraju da poštuju zakon i jedni druge. Energično se usprotivivši težnjama Katalonije ka nezavisnosti, kralj je sinoć u govoru na svečanoj dodeli nagrade "Princeza od Asturije" u gradu Ovijedu rekao da svi moraju da poštuju Ustav i načela parlamentarne demokratije, prenosi AP. "Katalonija jeste i biće bitan deo Španije", naglasio je kralj Felipe VI, a njegove reči ispraćene su ovacijama. U neuobičajeno emotivnom govoru, kralj je rekao da se njegova zemlja suočava sa "neprihvatljivim pokušajem otcepljenja" Katalonije, prenosi AFP. Nakon što je Katalonija 1. oktobra održala zabranjeni referendum o nezavisnosti, Felipe je oštro osudio taj potez kao nezakonit i podržao je nacionalnu vladu. Ustavni sud Španije saopštio je da je nedavni referendum o otcepljenju Katalonije bio nezakonit, a španski parlament je odbacio pokušaje katalonske vlade da se ta pokrajina odvoji od Španije. Da vidite kako Britanci osporavaju Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS, pogledajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Rahoj uspostavlja kontrolu nad Katalonijom
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA