Najnovije

EVO GDE VODI "DIGITALIZACIJA": Ministar finansija najavljuje mere prema ukidanju gotovine u Srbiji?!

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da se zalaže za smanjenje učešća keša u srpskoj ekonomiji, za koji kaže da "hrani sivu ekonomiju" i najavio spremnost da razmotri stimulativne mere za korišćenje bezgotovinskog plaćanja.

Digitalizacija gotovine (Ilustracija: Pravda)

- Ja sam za to da se bitno smanjuje učešće keša u srpskoj ekonomiji. Na Kopaonik forumu smo imali prilike da čujemo dosta zabrinjavajuće podatke koliko se keša u srpskoj ekonomiji koristi. Mislim da keš hrani sivu ekonomiju, i da nije dobar, rekao je Vujović. Vujović je to izjavio posle izlaganja na 17. Ekonomskom samitu Srbije pod nazivom "Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti", na kom je prethodnog dana američki "čovek za Balkan" Hojt Ji izneo zastrašujući niz optužbi na račun Rusije i pretnji Srbiji, o čemu više možete da pročitate OVDE. Rekao je da postoje podaci da Poštanska štedionica i Pošta imaju stotine ljudi koji se bave samo brojanjem novca koji se isplaćuje u kešu. - To je potpuno neproduktivno korišćenje resursa, konstatovao je Vujović. Ministarstvo finansija je, kako je kazao, spremno da razmotri stimulativne mere za korišćenje bezgotovinskog plaćanja. - Da damo nižu stopu PDV-a, stimulacije, da ljudi, posebno oni koji novac dobijaju iz budžeta, a to su socijalna pomoć, kompenzacija u poljoprivredi i penzije, dobiju direktnu finansijsku stimulaciju da bi ta davanja iz budžeta dobijali preko računa u Poštanskoj štedionci ili komercijalnim bankama koje bi potpisale ugovor o davanju računa bez mesečne naknade i troškova, objasnio je on. Nastup ministra finanskia usledio je nakon slične izjave Ane Brnabić, koja je pre nekoliko dana govorila o negativnim stranama gotovine, iz ugla planirane "digitalizacije" Srbije.

O prevremenoj penziji

Ministar finansija Dušan Vujović ukazao je danas da, ako se žele promeniti parametri vezano za prevremenu penziju, moraju se menjati parametri celog penzionog sistema. Upitan da li se razmislja o ublažavanju penala za odlazak u prevremenu penziju, Vujović je objasnio da je to pitanje suštinske prirode penzijskog sistema. - Ne postoje dve penzije. Ako računate raniju penziju to je nešto drugo, pošto očekivano trajanje života ako odlazite u penziju sa 60 godina je drugačije o onog kada odlazite u penziju sa 65 godina. Svi penzioni sistemi u svetu daju dve cifre, naglasio je Vujović koji je učestvovao na 17. ekonomskom samitu. Prema njegovim rečima, odlazak u prevremenu penziju morao bi da ima poseban izvor finansiranja za taj raniji period. - U svetu se to rešava time što postoje različiti penzioni fondovi. Kod nas postoji samo jedan, i zato je moguće samo da postoji jedna penzija koja se računa od trenutka odlaska u penziju, rekao je Vujović. "Otužno je što direktor Kancelarije za KiM svaku srpsku predaju predstavlja kao pobedu...". Ostatak tešle prozivke na račun Marka Đurića pročitajte OVDE.
Izvor: Tanjug, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Otac Tadej o ukidanju gotovog novca:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA