Najnovije

PUTIN ZAPRETIO SAD: Nuklearne rakete iz Evrope nosite svojoj kući …

Rusija poručila SAD da uklone svoje nuklearno oružje iz Evrope. Govoreći na konferenciji o neširenju nuklearnog oružja u Moskvi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da se američke nuklearke raspoređene u Evropi moraju vratiti na teritoriju SAD.

Putin (Foto: RIA)

“Pozicija Rusije je dobro poznata. Nemamo nameru da se pridružimo Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja… Potpuna likvidacija nuklearnog oružja je moguća samo kao deo potpunog razoružanja pod uslovom da se jednaka i nepodeljena sigurnost garantuje svima, uključujući i one koji poseduju nuklearno oružje, kako je navedeno u sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.“
Međutim, Lavrov je dodao da svet ne bi trebalo da očekuje “značajne rezultate u doglednoj budućnosti“ od pregovora o strateškoj stabilnosti između Rusije i SAD.
“Naš dijalog sa SAD se nastavlja, ne mogu reći da nam to omogućava da računamo na postizanje konkretnih značajnih rezultata u doglednoj budućnosti, ali bar se nastavlja,“ rekao je on.
Lavrov je opisao situaciju oko Ugovora o nuklearnim silama iz 1987. godine (INF) kao “zastoj“ u kom Vašington “odbija da razjasni“ svoje tvrdnje da je Rusija prekršila sporazum.
On je rekao da je Moskva imala sopstvene brige o mogućim kršenjima SAD-a i optužila je Vašington da “ćuti“ o sopstvenoj “beskrupuloznosti.“
Ovi komentari Lavrova su usledili dan nakon sličnih komentara ruskog predsednika Vladimira Putina u Sočiju. Putin je rekao da bi Moskva regaovala “odmah i simetrično“ ako se SAD povuku iz INF-a.
Lavrov je takođe rekao da je Rusija bila “skeptična“ po pitanju korisnosti daljih bilateralnih razgovora sa SAD u formatu Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START). Umesto toga, on je pozvao na prošireni format razgovora o nuklearnom razoružanju.
“Brojevi uspostavljeni postojećim sporazumom dovode američke i ruske arsenale blizu parametara koje su ostale nuklearne zemlje postigle,“ rekao je Lavrov.
Ruski ministar spoljnih poslova je takođe pozvao i svetske sile da podrže mapu puta koju su zajedno predložile Rusija i Kina kako bi rešili sukob na Korejskom poluostrvu čineći “proaktivne diplomatske napore.“
Peking i Moskva, koje se suprotstavljaju severnokorejskim programima oružja, veruju da se ovo pitanje mora rešiti dijalogom. “Ne postoji alternativa diplomatskom rešavanju nuklearnog pitanja na osnovu dijaloga,“ rekao je Lavrov.
Ruski ministar spoljnih poslova je takođe izjavio da je Moskva spremna za dijalog sa administracijom američkog predsednika Donalda Trampa o svim bilateralnim i multilateralnim pitanjima. “Nakon dolaska admnistracije Donalda Trampa u Belu kuću, mi smo pokazali spremnost da nastavimo dijalog u svim pravcima.“
Kako Tigrove snage čiste Siriju od terorista pogledajte OVDE.
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vladimir Putin o Kosovu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA