Najnovije

ŠOJGU: Teroristi beže iz Sirije i Iraka

Rusija je zabrinuta rastom terorističkih pretnji u jugoistočnoj Aziji u kontekstu premeštanja militanata ID koji beže iz Sirije ni Iraka, izjavio je ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu.

Šojgu (Foto: RIA)

„Zabrinuti smo rastom terorističkih pretnji u jugoistočnoj Aziji, pre svega u kontekstu inostranih terorista-militanata ID koji se istiskuju iz Sirije i Iraka. Na vernost ID već su se zaklele 34 terorističke organizacije u čitavom svetu, uključujući niz grupa u jugoistočnoj Aziji“, rekao je Šojgu na 4. Sednici ministara odbrane država-članica Asocijacije država Jugoistočne Azije (ASEAN) na Filipinima.
On je naveo da se „sve češće otkrivaju tokovi novca koji dolaze iz država Azijsko-pacifičkog regiona za podršku lokalnih terorističkih ćelija i održavanja terorističkih napada“.
„Danas je naš zadatak da zajedničkim naporima međunarodne zajednice potpuno uništimo potencijal međunarodnih terorističkih organizacija, pre svega ID“, dodao je Šojgu.
Za dve godine učešća ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji presečen je dotok novca ID iz naftne industrije.
„Do 2015. godine ID je zarađivao oko tri milijarde dolara godišnje od prodaje nafte na teritoriji Sirije, u određenim periodu do 10 miliona dolara dnevno. Danas je zarada ID u Siriji je praktično nepostojeća“, rekao je Šojgu.
Za dve godine na teritoriji Sirije su uništene velike terorističke formacije na važnim pravcima, kada su oslobođena ključna mesta i odblokirani osnovni kanali komunikacije.
U Siriji teroristi kontrolišu još oko pet odsto teritorije, dok je do početka operacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije ID kontrolisao više od 70 odsto.
Putin zapretio SAD: "Nuklearne rakete iz Evrope nosite svojoj kući". Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sergej Šojgu na štandu Vojske Srbije proba srpsku hranu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA