Najnovije

VUČIĆ JIJU "BEZ UVIJANJA": Tako se niste ponašali pre devet godina!

Otvoreni i napeti sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jija mogao bi se sažeti u dve ključne tačke: duboko neslaganje oko pitanja Kosova i Metohije i nastavak pritiska da Srbija prekine bliske odnose sa Rusijom.

Hojt Ji i Vučić (Foto: Jutjub)

Kako list Novosti navodi, pozivajući se na izvore iz Vučićevog okruženja, upravo se oko ove dve teme juče „vrteo“ razgovor u Palati „Srbija“, čiji prilog je dan ranije bila ogoljena poruka Jija — da Beograd više neće moći da „sedi na dve stolice“.
Izvori kažu da je gost „dobronamerno“ savetovao svom domaćinu da bi Srbija trebalo da poštuje teritorijalni integritet Kosova, i navode da su se najpre u toj tački pojavili „šumovi na vezama“.
Kako se ističe, predsednik Vučić je Jiju na to bez uvijanja saopštio: „Tako se niste ponašali pre devet godina“.
Predsednik je, navode isti izvori, obrazložio svoj stav da dolazeće generacije ne smemo opteretiti zamrznutim konfliktom koji je prepreka za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca, a nije propustio priliku da zvaničniku SAD saopšti da Priština uporno i nekažnjeno koči sprovođenje Briselskog sporazuma.
„Neki su podigli larmu zbog toga što je iz banalnih tehničkih razloga za dva dana zakasnio ulazak srpskih sudija u pravosudni sistem Kosova i Metohije, a Priština već 1.652 dana ne sprovodi obavezu da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i nikom ništa“, kategoričan je bio Vučić.
Što se tiče drugog „kamena spoticanja“ u dijalogu — odnosa Beograda prema Moskvi — Ji je, navodno, decidirano rekao da Srbija teško može jednom nogom da ide ka Rusiji, a drugom ka EU.
Uz to, pomenuo je i da je iz vizure Vašingtona „vrlo problematičan“ zahtev Rusa iz Humanitarnog centra u Nišu da im se dodeli status diplomatskog osoblja.
Argumenti predsednika bili da Srbija ostaje strateški opredeljena za evrointegracije, ali da će i dalje razvijati prijateljske odnose sa Rusijom, ali i Kinom, Indijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima…
Gosta su interesovale i „dežurne teme“ — dokle se stiglo u istragama o „slučaju braće Bitići“ i paljenju američke ambasade u Beogradu.
Predsednik je, kako tvrdi izvor, kazao da niko u Srbiji neće staviti pod tepih ta dva događaja. Naveo je i da se ide u smeru efikasnog rešavanja sudskog postupka oko paljenja ambasade, i da tu ne vidi probleme.
Gosta iz Vašingtona zanimala je i medijska slika u Srbiji, kao i vladavina prava. Vučić mu je poručio da su žalbe pojedinaca o cenzuri u našoj državi — besmislica, a naveo je tačno u dolar koliko su pojedini mediji dobili novca od stranih donatora, uključujući i Ameriku.
Pročitajte OVDE da li je Vučić smeo da pisne ili ne, i šta su rekli koalicioni mu partneri?
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A ovako je izgledao njihov susret pre nekoliko meseci.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA