Najnovije

Pored izbora u martu i referendum o Ustavu?

U vrhu vlasti razmatra se mogućnost da uz beogradske izbore u martu budu održani i vanredni parlamentarni, ali i referendum o Ustavu.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Priče da će se na glasanje ići 24. decembra, kako su objavili pojedini mediji, ostaće samo spekulacije.
- To je bio probni balon, da se ispipa puls. Nema niša od decembarskih izbora jer nema razloga da se u prestonici raspisuju vanredni izbori i da se ne sačeka mart, kada je regularan termin za njihovo održavanje - objašnjava sagovornik iz vladajuće koalicije.

Kratak rok

Ističe i da stranke ne bi imale dovoljno vremena za kampanju.
- Prvo, da bi se održali vanredni parlamentarni izbori prethodno bi Vlada morala da padne, da predsednica parlamenta obavi konsultacije i raspiše datum održavanja izbora... Jasno je da nema dovoljno vremena da se kompletna procedura obavi do tada i da se strankama ostavi dovoljno vremena za kampanju - navodi sagovornik.
Funkcioneri SNS listom su ponavljali da ne prezaju od izlaska na birališta, dok je lider te stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić opoziciji poručio da dobro razmisli da li zaista želi na vanrednu proveru.
- Da ne bude da smo ih terali bez potrebe. Neka razmisle još jednom da li ih žele ili ne. Ako ih dovoljno žarko budu želeli, možda ih i dobiju, samo nemoj posle da plaču ili kukaju kako je Sveti Petar kriv što su izbore izgubili ili ne znam šta im se dogodilo - poručio je Vučić.
O izborima u narednih desetak dana trebalo bi da razgovaraju naprednjaci.
- S obzirom da o Ustavu svakako moramo da se izjašnjavamo, što zbog nas samih, što zbog pregovora sa EU, ozbiljno se razmatra opcija da se referendumsko izjašnjavanje zakaže u istom danu kada i izborno glasanje - navode izvori iz SNS.

Ako traže, mogu da ih dobiju

Lider SPS Ivica Dačić poručio je da, ukoliko opozicija traži, može i da dobije izbore. - Pred nama su beogradski izbori, ali ja sam se uželeo izbora i zato jedva čekam da Vučić odluči da se ide na izbore - rekao je nedavno šef SPS.

Stamatović za referendum o EU

Milan Stamatović, predsednik inicijativnog odbora Zdrave Srbije, zatražio je da se uz beogradske izbore održi i referendum na kome bi se građani izjasnili da li podržavaju članstvo Srbije u EU ako to podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije i uvođenje sankcija Rusiji.

Ima logike

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da ima logike spojiti sva tri izjašnjavanja. - Naročito je logično spojiti parlamentarne izbore i referendum. Ustav je najviši politički i pravni akt i njegove promene ne može biti bez stava građana. Isto tako, parlamentarni odnosi snaga među političkim akterima ključna su stvar u demokratskom procesu i zato treba da budu zajedno sa ustavnim izjašnjavanjem - mišljenja je Stanković, koji naglašava da je "jeftinije spajati izbore nego sve ponovo organizovati i podizati političku tenziju". "Premijer lezbejka - simbol kolonijalne demokratije u Srbiji". Više o tome čitajte OVDE. Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Mogu izbori, ako misle da svake godine treba da dožive poraz
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA