Najnovije

RUSKI GENERALI TVRDE: S-500 Prometej će američki THAAD zakucati za zid (VIDEO)

Ruske vazduhoplovne i svemirske snage bi trebalo da do 2020. godine dobiju najsavremenije protivavionske raketne sisteme S-500 Prometej, rekao je general-potpukovnik Viktor Gumeni, zamenik zapovednka ruskih vazduhoplovnih snaga. Rusija razvija ovaj novi sistem od 2011. godine.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Novi protivavionski raketni sistem S-500 će imeti brojne prednosti. Veruje se da je S-500 univerzalni protivavionski sistem za presretanje raketa dugog dometa i velikih nadmorskih visina sa povećanom sposobnošću raketne odbrane.
Prema informacijama iz otvorenih izvora, S-500 ima radijus udara od 600 kilometara. Kompleks će moći da otkrije i istovremeno udari do deset balističkih supersoničnih meta koje lete brzinom do sedam kilometara u sekundi. Takođe će biti u stanju da porazi borbene blokove hipersoničnih raketa. Ukratko, novi kompleks će postati jedan od elemenata kontra akcije na američki koncept Prompt Global Strike.
Kako prenosi National Interest, ruski S-500 će biti sličan THAAD-u, integrisan u “jednu mrežu“ sa sistemima S-400, S-300VM4 i S-350, tako formirajući integisani sistem vazdušne odbrane.
Generalno govoreći, stručnjaci veruju da se S-500 može pripisati prvoj generaciji sistema protiv-svemirske odbrane, bez konkurencije širom sveta.
Trenutno se ruska vazdušna odbrana zasniva na S-400 kompleksima. Do maja ove godine su oružane snage Ruske Federacije imale devetnaest S-400 pukova (38 divizija od 304 lansera).
S-400 Trijmuf sistem je nedavno dobio veliku međunarodnu pažnju prvenstveno zbog dogovora Rusije o prodaji tih sistema Turskoj i Sudijskoj Arabiji.
S ozbirom na istoriju razvoja američkog THAAD sistema koji je imao više problema tokom više od deset godina testiranja, postoje razlozi da se veruje da će Rusiji trebati mnogo vremena da stvori efikasan protivraketni sistem, pretpostavlja National Interest.
Međutim, Rusija ima veliko iskustvo u razvoju protivraketnih sistema, i njeni sadašnji kompleksi su još uvek u vrhu, tako da Rusija ima vremena. Elitne snage Sirijske armije mrve teroriste u Deir Ez Zoru! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA