Najnovije

VULIN BRANI PATRIJARHA OD ZORANE: Šta je loše u izjavi patrijarha?

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kaže da ne razume šta je loše u izjavi patrijarha Irineja da su Srpkinje dužne da rađaju, pa je postao predmet napada.

Vulin (Foto: Jutjub)

Patrijarh je, kaže Vulin, duhovni otac cele nacije i rekao je ono što smatra najboljim za nas. "Ne razumem šta je lošše u izjavi patrijarha srpskog Irineja da su Srpkinje dužžne da rađaju, pa je postao predmet napada ako konstatantno pričamo o populacionoj politici, demografiji zemlje i o tome da nas nema dovoljno", rekao je Vulin. Vulin očekuje da će Ministarstvo rada vrlo brzo doneti Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom kojim će se, između ostalog, regulisati novčana pomoć za roditelje za prvo dete, drugo, treće i dodaje da će biti značajnih povećanja i inovacija. "Očekujemo da će to dati rezultate", rekao je Vulin, ali ne smatra da su "samo novac i stimulacija u pitanju". Da je samo to, Švedska bi, kaže Vulin, bila najmnogoljudnija zemlja na svetu, a ta zemlja ima demografski problem i uvozi ljude. "Morate imati društvo u kojem je rađanje podignuto na viši nivo. To govori da je porodica postala sve labavija, govori da se sve lakše odlučujemo da ne budemo zajedno, da ne dajemo do kraja onaj maksimum da ostanemo zajedno. Ima tu mnogo stvari o kojima treba razmišljati i govoriti, a to je nešto što mora da radi celo društvo, nece to rešiti nijedna populaciona mera", ocenio je Vulin. Na pitanje hoće li žene morati u vojsku ili ne, Vulin objašnjava da je to klasična zamena teza. "Ja nisam slučajno pokrenuo tu temu. Mi smo ukinuli obavezno služenje vojnog roka, a uradili smo i ono što niko nije uradio.... Svaka zemlja u svetu se trudi da proširi pravu profesionalonu armiju, i što više civila upozna sa elementarnim, vojnim znanjem, civilnom zaštitom. Mi smo ukinuli civilnu obuku. Normalno, svaka profesionalna vojska treba da izdrži prvi udar, ali ko će da dođe posle prvog udara", kaže Vulin. Navodi da se sve velike moćne zemlje - Rusija, Amerika trude da podele to veliko znanje sa civilima. "Šta je loše u tome da naučimo da stavimo prvi zavoj, šta je loše da znamo ako se sruši zgrada šta treba raditi...", ističe on. Dodaje da je najveće dostignuće muško-ženske ravnopravnosti jeste da žene služe vojsku, te da su borkinje stalno govorile da je vojska isuviše zatvorena institucija, da nema dovoljno žena u vojsci, da je to ekskluzivno muški klub i da se to mora promeniti. "Onog sekunda kada smo rekli da će biti, rekli su " e neće valjda žene". Jesmo li rodno ravnopravni ili nismo? Ako jesmo onda svako ima obavezu da se priremi za odbranu zemlje. Naravno da neće služiti vojsku, može je samo služiti dobrovoljno i muškarci i žene", rekao je Vulin. Kroz razne modalitete ćemo obučiti što više ljudi i to neće biti obuka za žene već obuka za stanovništvo, za ljude koji žive u Srbiji.

Strategija odbrane do kraja godine

Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je danas da će do kraja godine biti doneta strategija odbrane koja će "reći" na koji način će stanovništvo, pa i žene, proći civilnu vojnu obuku. Vulin je u intervjuu za Telegraf.rs rekao da niko neće ići u vojsku, da se nikom neće slati pozivi, već će sve biti organizovano sistemski, kao i da su svi u obavezi da se pripeme za odbranu zemlje. "To neće biti obuka za žene već obuka za stanovništvo, za ljude koji žive u državi Srbiji. Neće se okupiti 100.000 Beograđana i nešto im objašnjavati, već će se iskoristiti sistem školstva, zdravstva, saobraćaja... Neće žene ništa već će građani Srbije sve u onoj meri koliko je i kako to moguće", rekao je Vulin. Na pitanje kada stanovništvo može da očekuje pozive za obuku, Vulin kaže da nema poziva i da prvo mora da se donese strategija odbrane. "Ona će biti doneta do kraja godine, a primenjivaće se kroz određena zakonska rešenja - Ministarstva prosvete, zdravlja, rada, lokalne samouprave. Sve je to nekad postojalo i moja kao i generacije starije od mene znaju kako je to dobro funkcionisalo. Nažalost, mi smo sve to temeljno uništili. Da smo mi imali ovo o čemu sada govorim ne bismo kada smo imali one strašne poplave mobilisali specijalne brigade da pune džakove sa peskom. To je posao mene i vas, civila...", rekao je ministar. Na konstataciju da deluje kao da se zemlje u regionu kreću u trku naoružanja, Vulin kaže da u slučaju nevolje "neće niko doći da nas brani", te da Srbija mora da se naoružava, a drugo je pitanje, kaže, zašto to radi naše okruženje koje je član veoma moćnog vojnog saveza. "To vam govori da sigurno nemamo nameru da napadnemo bilo koga. Ovo je strategija svake vojske. Vi se merite sa okruženjem. I uvek se trudite da budete jači od onih koji su u našoj blizini. Naravno da vodimo računa šta rade naši susedi. Ova zemlja zaslužuje da bude branjena i odbranjena. Da vam kažžem, vojska u miru se uvek posmatra kao nešto preskupo. Ali, nema traktora ako nema tenkova", rekao je Vulin. Kaže da će Vlada doneti odluku da li će osoblje ruskog humanitarnog centra dobiti diplomatski imunitet, navodeći da u vezi sa tim ne postoji nikakav rok. "Mislim da nije teško pretpostaviti šta je moj stav ali neću da vršim pritisak na Vladu", naveo je ministar. Mišljenja je da Srbija ne treba da bude deo nijednog, pa ni NATO saveza, podsetivši da je politika u tom smislu jasna - Srbija je vojno neutralna. Da vidite o čemu su pričali Vučić i patrijarh, pogledajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vulin o svojoj ostavci nekada
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA