Najnovije

Srbija je najpoželjnija destinacija za kineske diplomate!

- Saradnja Srbije i Kine je na najvišem nivou. Za moje kolege diplomate, Beograd je jedna od najpoželjnijih destinacija. Privredna saradnja je rekordna, a prepoznajući iskreno prijateljstvo, ovde zidamo najveći kineski kulturni centar u Evropi. Ovako govori Sju Hong Miki, savetnik za kulturu Ambasade Kine u Beogradu, ukazujući da je Srbija - hit u toj zemlji.

Polaganje kamena temeljca za kineski kulturni centar u Beogradu (Foto: Jutjub)

Diplomata, koji je od 1987. godine prisutan na Balkanu, jedan je od najboljih poznavalaca prilika u Srbiji iz ove drevne zemlje sa Dalekog istoka, a favorit je za to da bude prvi direktor kineskog kulturnog centra.
- Ne mogu da potvrdim da li ću biti direktor, jer u mojoj zemlji vlada veliko interesovanje za Srbiju. Mnoge kolege iz Pekinga se interesuju. Iskreno, ja bih voleo da ostanem ovde - priča nam Sju Hong.
Šta građani Srbije mogu da očekuju od ovog kulturnog centra?
- Spremamo veoma bogate programe za učenike, studente, građane i turiste. Uslovi će biti odlični. Angažovaćemo i naše i srpske umetnike. Biće konkretne saradnje sa drugim gradovima u Srbiji. Kapaciteti su veliki. Spremamo tečajeve iz kineskog jezika, kulinarstva, tradicionalnog slikanja, folklora... U Srbiji su popularni kung-fu i taj-či. Imaćemo galeriju za fotografe.

Kada će biti svečano otvaranje centra i šta će se u zdanju, koje će biti na mestu nekadašnje ambasade Kine, nalaziti?
- Objekat će se prostirati na 6.000 kvadrata, a biće otvoren krajem sledeće godine. Moderno zdanje imaće osam spratova iznad zemlje i dva ispod. Prema meni dostupnim građevinskim planovima, predviđeni su teatar sala, bioskopska dvorana, biblioteka, čitaonica, nekoliko učionica, izložbene galerije, kao i kutak za turiste.
Naše diplomate su Sju Honga zavolele već prvih dana daleke 1987. Od milošte su mu dale i nadimak. 
- Nadimak sam dobio na jednoj izložbi koju sam organizovao, a koja je održana u novosadskom "Spensu". U početku su me zvali Mikica, a onda samo kratko Miki - priseća se Sju Hong.
Dugo ste u Srbiji, sa kime sve sarađujete?
- Organizujemo programe na studentskom i srednjoškolskom nivou. Konkretno, odlično sarađujemo sa Beogradskim univerzitetom. Svake godine odaberemo jednu srednju školu, u kojoj organizujemo prigodne kulturne programe. Ovih dana baš se dogovaramo sa slikarom Tomom Petrovićem. Moram spomenuti da imamo odličnu saradnju sa Zavičajnim muzejom iz Rume, kulturnim centrima i institucijama iz Kragujevca, Požarevca, Smedereva, Zrenjanina i Novog Sada. Treba pomenuti da su decenijama Velimir Bata Živojinović i LJubiša Samardžić bili najbolji ambasadori vaše kulture u Kini. Nažalost, oni više nisu sa nama, ali su ostali u našim srcima. Filmovi "Valter brani Sarajevo" i "Most" su kultni.
Srpski i kineski reditelji imali su sastanak pre dve godine, ima li tu prostora za saradnju?
- Trenutno naša filmska grupa snima jedan dokumentarni film o Srbiji "Gde Sava teče", putopis naše književnice Danjan Čen. Verujem da će Beograd biti interesantan kineskim rediteljima, jer je po arhitekturi pravi evropski grad. Istina, pre dve godine dolazila je zvanična kineska delegacija, sa direktorom Uprave za film pri državnoj administraciji za štampu i izdavaštvo, radio, televizuju i film. Postoje prvi kontakti, i verujem da će sa kulturnim centrom ta saradnja da se ubrza.

Kao kod kuće

Kao diplomata, Sju Hong je tri puta službovao u Beogradu. Prvi put od 1987. do 1991, pa od 1995. do 1997. godine. Treći mandat je započeo 2011. godine. Srpski govori gotovo kao maternji.
- Srbi su divan, topao narod. Ovde se osećam kao kod kuće. Svi su veoma ljubazni. Narod koji zna da se obraduje, ugosti i koji državljane Kine vidi kao iskrene prijatelje - ne krije impresije Sju Hong.
Pročitajte OVDE šta je norveški ambasador poručio Srbiji?
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srbija i Kina: Putevima prijateljstva 1

Bonus video

Kinezi hrišćani u Srbiji.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA