Najnovije

Lagunin književni klub: Mario Vargas LJosa – „Grad i psi“

Ukoliko ste željni dobrih razgovora o književnosti Lagunin književni klub je pravo mesto za vas! Svakog prvog petka u mesecu priča se o velikim svetskim piscima i njihovim delima  stvarajući klub ljubitelja lepe književnosti, klub različitih mišljenja i debata, klub pitanja i traženja odgovora.
Foto-Laguna

Foto-Laguna

Jun mesec će ceo biti u znaku velikog peruanskog pisca Marija Vargasa LJose budući da će u drugoj polovini juna biti gost Beograda i Lagune. I tema četvrte tribine, 5. juna od 18. sati u Delfi Kafeu u SKC-u biće upravo njegov život i stvaralaštvo sa posebnim osvrtom na roman „Grad i psi“, kojim je Vargas LJosa zadobio međunarodno priznanje. Radnja romana odvija se u vojnoj gimnaziji s internatom gde su pitomci podvrgnuti strogoj vojničkoj disciplini, i gde vladaju nepisana pravila i zakon jačega. Mladi ljudi primorani su da nauče da se uklope u takvu sredinu i žive otuđujućim načinom života, koji im ne dozvoljava da se razvijaju kao ličnosti, i gde su neprekidno potčinjeni i poniženi. Ovaj roman nije samo žučna kritika uperena protiv surovog ponašanja u grupi pitomaca Vojne gimnazije Leonsio Prado nego i direktan napad na pogrešne predstave o muškosti, o tome čemu ona služi, kao i o posledicama loše shvaćenog vojničkog obrazovanja. Mario Vargas LJosa rođen je u Arekipi, u Peruu 1936. godine. Piše romane, drame, eseje, priče. Dobitnik je brojnih priznanja za svoju književnost a kao velika potvrda važnosti i vrednosti Vargasa LJose, usledila je i Nobelova nagrada za književnost 2010. godine. Izdavačka kuća Laguna objavljuje izabrana dela ovog velikog pisca i knjige koje su nastale u poslednjih nekoliko godina. Ovog meseca biće objavljena i autobiografija Marija Vargasa LJose, „Riba u vodi“. O stvaralaštvu nobelovca Marija Vargasa LJose i njegovoj knjizi „Grad i psi“ u petak, 5. juna od 18 sati u Delfi Kafeu u SKC-u govoriće Gordana Mihajlović, prevodilac, Bojana Kovačević Petrović, asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Uglješa Šajtinac, pisac. Na tribini će biti reči o burnom životu Marija Vargasa LJose, o značaju romana „Grad i psi“ u kontekstu latinoameričkog buma i začetka Novog romana. Razmatraće se koliko ima autobiografskih elemenata u romanu, kakva je slika vojske koju predočava pisac, po čemu je ovaj roman izraz nezadovoljstva, pobune i neslaganja sa svetom, po rečima samog autora. Za čitaoce dela Vargasa LJose biće zanimljivo i na koji način pitomci iz različitih socijalnih sredina daju različite slike Perua i šta je to što književnost ovog pisca čini univerzalnom, vanvremenom i humanom.
Pročitajte još:Handke: Niko neće da otvori priču o zločinu Zapada nad Srbima„Kraljica Herc“ uzbudljiva priča sa neočekivanim obrtima
Izvor: Pravda/Marija Gojković

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA