Najnovije

ZA RAT PROTIV IRAKA I IRANA: Izrael obučava 200 kurdskih pilota i dovlači teško naoružanje u Ebril!

Oko dve stotine kurdskih pilota u zavrnoj je fazi obuke u Izraelu i u Južnoafričkoj Republici za rat protiv Bagdada, preneo je info servis američkih veterana "Veterans tudej" (VT) navode svojih pouzdanih izvora.

Izraelska avijacija (Foto: JuTjub)

Prema njihovim saznanjima, Iračku Kurdistan se iz dana u dan sve više pretvara u izraelski oružani kamp - pristiže sve, od protivavionskog naoružanja i dalekometne artiljerije, do helikoptera i aviona, koji su raspoređeni u blizini Ebrila i spremni su za rat sa Irakom i Iranom.  Štaviše, izvori VT-a tvrde da se Netanijahu već tri puta sastajao sa Barzanijem ove godine i da ga je uverio u nepodeljenu podršku Tel Aviva, koju sada i realizuje. Prethodnih dana došlo je do pokretanja vojne operacije iračkih snaga u Kirkuku na poslednji džep Islamske države u tom delu Iraka, ali se ove operacije sada posmatraju kao uvertira u početak sukoba sa Kurdima. Najveća tačka spora Iračana i Kurda upravo i jeste Kirkuk i naftom bogato područje oko njega, koji po Ustavu Iraka ne pripada kurdskoj autonomnoj oblasti, a koje su Pešmerge zauzele tokom rata protiv terorista ID-a.

Izvori VT-a tvrde da je operacija zauzimanja Kirkuka 2014, takođe, bila smišljena u Izraelu, a da su Kurdi, po principu sličnom onom koji su izveli u Deir Ez Zoru, preuzeli teritorije koje su im pripadnici Islamske države, u dogovoru sa Izraelom i SAD-om, prepustili u određenom trenutku. Ni u Kirkuku ni u Deir Ez Zoru, pre ovih osvjanja, nije bilo zanačajnije kurdske populacije, podseća VT. Izraelski zvaničnici više puta su otvoreno upozoravali da neće dozvoliti formiranje osovine Teheran-Bagdad-Damask, o čemu više možete da pročitate OVDE.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vojska Iračkog Kurdistana - Pešmerge poznata je po  veoma dobroj opremi izrađenoj po zapadnim stantardima
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA