Najnovije

PREOKRET NA SEVERU HAME: Blickrig Islamske države! Zauzet veliki deo teritorije! (VIDEO/MAPA)

U iznenadnom napadu i ofanzivi Islamske države (ID) na severu sirijske pokrajine Hame, teroristi islamske države preuzeli su na desetine sela, nekoliko gradova i veliku količinu naoružanja od terorista sirijske Al Kaide - Hajat tahrir al Šama (HTŠ).

Na severu Hame... (Foto: public)

Rano jutros izbile su žestoke borbe između HTŠ-a i dve velike oružane grupacije koje su svoju lojalnost usmerile prema ID-u. Nakon brzog napada koji je pokrenut iz enklava koje se nalaze u blizini linije razgraničenja sa Sirijskom arapskom armijom (SAA), preuzeta je kontrola nad čak 13 naselja koja su se nalazila u rukama HTŠ-a.
U kratkotrajnim borbama sa malobrojnim džihadistima koji su na toj teritoriji ostali lojalni HTŠ-u nastradalo je oko 20 terorista, ali je ID došao do značajne količine naoružanja, nekoliko iskusnih jedinica u ljudstvu i ozvaničio svoje prisustvo u najvećoj "pobunjeničkoj" enklavi u Siriji, koja zauzima područje pokrajine Idlib, zapada Alepa i severa Hame, kao i mali deo na severoistoku Latakije.

Komanda HTŠ-a optužila je Damask i Moskvu za ovakav razvoj situacije, pošto su dozvolili slobodan prolaz porodicama terorista Islamske države sa jugozapadnih graničnih područja ranije ove godine i najavila da u područje stiži pojačanja koja su spremna da uguše ovu međuterorističku pobunu na liniji razdvajanja sa SAA. Ovakav razvoj situacije mogao bi da donese i rasterećenje sirijskim snagama, koje su pedesetak kilometara zapadno odatle nakon dvodnevne opsade, uprkos intenzivnoj podršci ratne avijacije, izgubile selo Abu Dali, a teroristi su nastavili napade na linije odbrane SAA. Sirijska i ruska avijacija, praktično neprekidno vrše udare na Abu Dali: Ovako o tome izveštava jedna od brojnih televizija povezanih sa Al Kaidom: Bitka za Majadin, sa druge strane, donela je nove značajne dobitke Sirijskoj armiji, o čemu više možete da pročitate OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA