Најновије

БАТАЈНИЦА: Почело сређивање руских Мигова, ево шта је све планирано

На Батајници почело сређивање руских мигова. Свих шест авиона биће потпуно оперативно током 2018. године.
Они ће бити оперативни након завршене модернизације, првенствено навигацијско-комуникацијске опреме по ИЦАО стандарду, речено је данас Тањугу у Министарству одбране.
Генерални ремонт је неопходан за један од шест испоручених авиона у овлашћеном ремонтном заводу у Руској Федерацији и он је почетком октобра пребачен у Русију где је започет генерални ремонт, док је за осталих пет авиона потребно само текуће одржавање. 
Пројектом опремања авиона МиГ-29 који су недавно набављени од Русије, планиране су две модернизације. 
Прва се односи на уградњу навигационе и комуникационе опреме у шест авиона како би били компатибилни са земаљским уређајима које прописује међународни стандард, а друга подразумева знатно унапређење просторних и ватрених способности на свих 10 авиона МиГ-29 и реч је о вишем технолошко-генерацијском нивоу модернизације. 
Радове на склапању авиона и припреми за њихову ИЦАО модернизацију започели су руски стручњаци овлашћени од произвођача авиона. 
Они раде на аеродрому Батајница у оквиру 204. ваздухопловне бригаде, уз ангажовање око 40 наших стручњака из РВ и ПВО, који се уз сарадњу са руским колегама додатно усавршавају. 
Свих 10 авиона ће, након прве модернизације на шест испоручених авиона, имати унифицирану опрему и перфомансе која омогућава њихову употребу у складу са ИЦАО стандардом уз унапредено информационо-управљачко поље кабине пилота и додатно унапређене перфомансе навигацијско-комуникацијске опреме које омогућавају већу прецизност при извођењу летова нарочито у сложеним метеоролошким условима и ноћу. 
Након модернизације на виши технолошко-генерацијски ниво на свих 10 авиона ће се повећати способности авионског радара и омогућиће се нови режими његовог рада, унапређује се нападно-навигацијски систем и систем управљања савременим ваздухопловним наоружањем. 
Истовремено, знатно се унапређују просторне и ватрене способности ловачке авијације за дејство по циљевима у ваздуху и на земљи новим врстама ваздухопловног наоружања на малим, средњим и великим висинама, а тиме и постојеће оперативне способности РВ и ПВО и ВС за контролу и заштиту ваздушног простора Србије и других наменских задатака ловачке авијације. 
Авиони ће бити опремљени савременом авиоником, савременим ваздухопловним наоружањем "в-в" и "в-з" и радио-техничким уређајем за активну самозаштиту и противелектронску борбу. 
Ремонт и модернизација мигова, 29 ће коштати 185 милиона евра, а влада је обезбедила средства за комплетан пројекат опремање авионима МиГ-29, њихову прву и другу модернизацију, набавку и ремонт делова и агрегата за пројектовани период употребе и набавку савременог воденог наоружања. 
У Министарству одбране кажу да ће миговима управљати пилоти Војске Србије и да имамо довољан број пилота за лет на миговима, јер је процес њихове обуке континуиран. 
Томе доприносе и заједничке вежбе и обука са припадницима оружаних снага Руске Федерације, наводе у министарству.
Прочитајте ОВДЕ какав то економски бум Русија планира у Србији?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Српска модернизација МиГ-29.

Бонус видео

Погледајте тестирање Мига.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА