Најновије

РАТНИ АКТ: Саудијска Арабија оптужила Иран за напад на Ријад и запретила да ће...

Саудијска Арабија окривила је данас Иран за напад балистичком ракетом јеменских шиитских побуњеника на саудијску престоницу Ријад, упозоривши да би се то могло сматрати "ратним актом".

Балистичка ракета (Фото: Синхуа)

То је рано јутрос саопштила коалиција на челу са Саудијском Арабијом која се бори против шиитских побуњеника Хута и њихових савезника у Јемену, на страни међународно признате владе те земље, преноси АП.
- Улога Ирана и његова директна команда над пуномоћницима Хутима представља јасан акт агресије против суседних земаља и угрожава мир и безбедност у региону и на глобалном нивоу. Стога, команда коалиције сматра то отвореним чином војне агресије иранског режима и могла би то да посматра као ратни акт против Краљевине Саудијске Арабије - наводи се у саопштењу.
Коалициона команда истиче да Саудијска Арабија "задржава право да одговори Ирану у одговарајућем тренутку и на одговарајуцћи начин".
Иран подржава побуњенике Хуте, али негира да их наоружава, напомиње америчка агенција.
Засад, Иран није одговорио на саудијску претњу.
У саопштењу, коалиција на челу са Саудијском Арабијом која се бори у Јемену данас наводи и да је затворила копнене, ваздушне и морске прилазе тој најсиромашнијој земљи у арапском свету након што су побуњеници испалили балистичку ракету на Ријад.
Прилази су привремено затворени, при чему коалиција, како наводи, узима у обзир рад хуманитарних организација.
Противваздушна одбрана Саудијске Арабије је у суботу, у близини престонице Ријада, пресрела ракету испаљену из Јемена, јавила је телевизија "Арабија".
Док саудијско министарство одбране тврди да су пресрели ракету код Ријада, јеменско министарство наводи да је њихов ракетни напад "потресао саудијску престоницу".
Јеменско министарство одбране у Сани, које је под контролом побуњеника Хута, потврдило је истог дана да су његове ваздухопловне снаге испалиле балистичку ракету на аеродром у Ријаду.
Ракетни напад Хута на међународни аеродром "Краљ Халид" у Ријаду је први напад на саудијску престоницу и представља највећу ескалацију рата у региону, наводи CNN.
Прочитајте ОВДЕ какву је то нову шамарчину Вашингтону ударио Владимир Путин а тиче се средње Азије?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто се мрзе Саудијска Арабија и Иран?

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА