Најновије

ВЕЛИКО ХАПШЕЊЕ: Агенти ФБИ стигли у Албанију, почиње "лов на крупне рибе"

Два агента америчког Федералног истражног бироа стигла су у Албанију како би помогла у истрагама у вези са прањем новца и организованим криминалом. Амерички агенти су у Тирани после серије скандала са шверцом дроге у западну Европу, у који су били умешани и високи званичници. "Велико хапшење" најављено за почетак следеће године.

ФБИ (Фото: Јутјуб)

Специјални агенти Марк Њухаус и Џек Лијао ће са полицајцима из Немачке, Британије и Италије истраживати организовани криминал у Албанији.
Прво велико хапшење најављено је за почетак наредне године, рекао је амерички амбасадор у Тирани Доналд Лу.
Акција неколико западноевропских полиција и САД уследила је пошто је италијанска полиција запленила неколико тона марихуане и ухапсила вође албанске банде који су организовали превоз дроге из Албаније у Италију.
У истрази која је пратила хапшења, установљене су везе високих званичника власти у Тирани са мафијом, па је тужилаштво покренуло истрагу против некадашњег министра полиције Саимира Тахирија, чије се име у више наврата помињало у прислушкиваним разговорима.
Албанија има дугу традицију гајења марихуане, која се пре доласка Енвера Хоџе на власт слободно користила чак и као средство за смирење за децу. У Хоџино време, узгајање те биљке било је дозвољено само посебним комбинатима, који су је извозили, махом швајцарским фармацеутима.
Западни експерти тврде да се у Албанији годишње произведе више од 1.500 тона марихуане, вредне безмало осам милијарди евра. У тој земљи не постоји ниједна привредна грана способна да генерише толики капитал.
Прочитајте ОВДЕ све детаље хапшења Ивице Тодорића у Лондону.
Извор: РТС/Shekulli

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Албанија је годинама била међу главним европским произвођачима канабиса.
Влада Едија Раме тврди да је драстично смањила нелегални узгој, али неки сматрају да то није искључива заслуга државе и питају - до када ће се такво стање одржати.

Бонус видео

У албанском селу Лазарату пре три године је одузета дрога вредна 30 милиона еура.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА