Najnovije

LAVROV RASKRINKAVA "DRŽAVNI UDAR": Optuženi crnogorski "terorista" dobio azil u Rusiji!

Državljanin Crne Gore Ananije Nikić, koji je u u Podgorici optužen za pokušaj državnog udara i terorizam 16. oktobra prošle godine, dobio je politički azil u Rusiji, saopštio je juče Interfaks, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Lavrov raskrinkava Mila (Iustracija: Pravda)

Druga vest vezana za isti događaj takođe je došla iz Moskve, a saopštilo ju je Predsedništvo Demokratskog fronta: ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, u pismu upućenom deputatu ruske Dume i predsedniku partije Rodina Alekseju Žuravljovu, tvrdi da ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov nikad nisu bili hapšeni ili privođeni na teritoriji Crne Gore, Srbije ili bilo koje druge države, kako se navodi u optužnici Specijalnog tužilaštva Crne Gore protiv navodnih aktera puča Andrije Mandića i Milana Kneževića. Demokratski front podseća na to da je optužnica Milivoja Katnića zasnovana na navodnom hapšenju, a zatim volšebnom oslobađanju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova u Srbiji, koji su navodno bili glavni organizatori. Oni pozivaju tužioca da objavi makar zapisnik sa saslušanja dvojice Rusa iz zemlje gde su oni saslušavani pa pušteni. Afera "državni udar", na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, koja je sprečila potencijalni silazak s vlasti Mila Đukanovića, tako je zahvaljujući Ananiju Nikiću i saopštenju Interfaksa dobila novi zamah. Neimenovani izvor agencije saopštio je još da su "kompetentni organi Rusije, među kojima i migracione službe, razmotrili zahtev građanina Nikića o davanju političkog azila i doneli odluku da je njegovo krivično gonjenje politički motivisano". Misteriozni Ananije Nikić bio je službeni prevodilac Demokratskog fronta, a u optužnicu je dospeo posle izjave koju je u Srbiji dao bivši srpski bezbednjak, pukovnik Slavko Nikić, kojem je navodno jedan od organizatora terorističkih napada nudio ulogu glavnog operativca. Prema navodima optužnice Milivoja Katnića, Ananije je posetio svog prezimenjaka Slavka u Beogradu sa još jednim obaveštajcem ruske FSB. Slavko Nikić je kasnije dao nekoliko izjava koje ne idu u prilog crnogorskim vlastima, ali špijunska priča o Ananiju već je bila zapečaćena. On je navodno od 1992. došao u Crnu Goru, gde je radio za rusku FSB. Zaposlio se u firmi gde su direktori bili prijatelj Filipa Vujanovića, brat od tetke pokojnog Vukašina Maraša, šefa crnogorske SDB, i jedan ruski državljanin. Ananija je tu ubacila ruska služba, kako bi bio blizak Vujanoviću i Marašu. Po zadatku ruske službe, otišao je na Kosovo "istovremeno kada su tamo stigle ruske vojne trupe". Po odlasku Rusa sa Kosova, vratio se u Crnu Goru i, predstavljajući se kao fikser, radio za razne ruske medije. Tako je prikrivao obaveštajnu delatnost, tvrdi Specijalno tužilaštvo. Inače, Nikić je napustio mesto prevodioca u DF i Crnu Goru bez problema. U Crnoj Gori još podsećaju na nedavni ispad tužioca Katnića, koji je izjavio kako je 300 operativaca ruske vojne obaveštajne službe obučavano za državni udar na Zlatiboru i dodaju da je MUP Srbije najoštrije demantovao njegove tvrdnje.

Sumnjiv glavni svedok

Prema optužnici crnogorskog Specijalnog tužilaštva, autor neuspelog "puča" je Eduard Šišmakov, koji je projekat osmišljavao "celih" dvadesetak dana i finansirao sa 200.000 evra. Glavni svedok je Aleksandar Saša Sinđelić, koji je dobio status svedoka saradnika, a odbrana ne propušta da ukaže na to da je isti čovek zbog ubistva i teške krađe u Hrvatskoj 2002. osuđen na 21 godinu zatvora. Sinđelić je tada bio na služenju VJ u Raškoj, a u Hrvatskoj se našao pošto je dezertirao iz kasarne. DF tvrdi da ga je od suđenja za dezerterstvo u Podgorici 2003. spasao upravo Milivoje Katnić, tada vojni sudija, koji je Sinđelića označio kao neuračunljivog. A kakve je strašne optužbe protiv Rusije, iz Crne Gore, uputio makedonski premijer Zoran Zaev, pročitajte OVDE. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Afera "Državni udar" - dokumentarni film u produkciji In4S:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA