Najnovije

VELIKA STRATEGIJA RUSIJE: Nemojte se više ničemu nadati, Novi svetski poredak, ali ruski, već je stigao...

Tokom protekle tri godine, Moskva je uspešno izbegavala političke i ekonomske napade Vašingtona, dok je brzo proširivala bilateralne odnose sa skoro svim svojim velikim regionalnim susedima.

Putin (Foto: kremlin.ru)

NJen strateški geografski položaj je u velikoj meri koristio Rusiji, jer se centar globalne moći sve više pomera ka istoku.
Dmitrij Trenin je nedavno napisao upečatljiv članak o ruskim “velikim planovima“ za Evroaziju. Iako on ima trezniji pristup ovom pitanju, njegova zapažanja po pitanju toga zašto je Rusija tako dobro pozicionirana da ima koristi od integrisane Evroazije.
“Geografski položaj Rusije na severu i u centru velikog kontinenta Evroazije omogućava joj da ima pogled od 360 stepeni na svoje gigantsko susedstvo, od Norveške do Severne Koreje, i od Murmanska do Mumbaija.
Ima odličnu ekipu na kontinentu, EU i Kinu, kao direktne susede, i može da bira između njih.
Nova velika strategija Moskve je još uvek u razvoju. Ona nastoji da se maksimalno poveže sa svima, dok interese Rusije stavlja na prvo mesto. Upravljanje velikim brojem partnera je teško, ali ne i nemoguće, kao što je pokazalo nedavno iskustvo Moskve na Bliskom istoku.
Održavanje odnosa sa Kinom na istom nivou će biti glavni dugoročni zadatak. Neće biti lako ni stvaranje novog regionalnog poretka sa Kinom, Indijom, Turskom i drugima. Međutim, Evropska unija i Ukrajina su takođe deo velike Evroazije, i misija neće biti ostvarena pre nego što Evropa i Rusija postignu nov stadard zasnovan na empatiji u raznolikosti.“
Sirija je epohalna prekretnica. Moskva je uspela da uspešno koordinira ujedinjenim diplomatskim i vojnim frontom protiv Vašingtona i njegovih podređenih država.
Više se ne može odbacivati poziv Rusije za multipolarni svetski poredak. To je već stiglo.
Ruski ambasador upozorava Izrael da neće proći dobro ukoliko napadnu Liban!Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Savremena tehnika ruske vojske i veština ruskih vojnika
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA