Najnovije

BITKA RUSIJE I AMERIKE U BEOGRADU: Šlemovi, panciri, oružje? Evo šta se sprema

Američki i ruski izaslanici za ukrajinsku krizu trebalo bi danas ponovo da se sastanu u Beogradu kako bi razmotrili raspoređivanje mirovnih snaga UN u istočnom delu Ukrajine u nastojanju da pokrenu zastali mirovni proces dogovoren u Minsku, a lista spornih pitanja je duga - uključujući šlemove, pancire i oružje.

Bitka Rusije i Amerike u Beogradu (Foto: Ilustracija)

Američki mediji tvrde da će Vašington predložiti dolazak 20.000 "šlemova", pri čemu "Vol strit džornal" piše da bi mirotvorci došli pod pokroviteljstvom OEBS, a ne UN, što znači da bi to bili vojnici iz evropskih zemalja.
Istovremeno, u Kijevu su kategorički protiv da ruski vojnici budu među "plavim šlenovima", navode beogradske "Novosti".
S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objašnjava da bi dolazak 20.000 "plavih" u Donbas zapravo bila okupacija posle čega ukrajinski predsednik Petro Porošenko ne bi ispunio nijedno obećanje i obavezu iz Minska.
Zamenik komandanta korpusa Donjecke narodne republike Eduard Basurin ističe da OEBS nema mandat da šalje naoružane mirotvorce, a njihovim posmatrači mogu imati samo pancire i šlemove, ali ne i oružje, navode "Novosti".
Inače, SAD i Ukrajina su odbacile nacrt rezolucije Saveta bezbednosti koje je podnela Rusija početkom septembra a kojom bi bili raspoređeni mirovnjaci kako bi zaštitili posmatrače iz OEBS na istoku Ukrajine.
Volker je ranije naveo da SAD žele da ta misija učini više i da nadzire čitavo područje konflikta kao i da obezbede da se naoružanje povuče.
To bi, rekao je on, omogućilo da se uspostavi dovoljan nivo bezbednosti kako bi napredovala primena sporazuma iz Minska koji je već dugo u blokadi.
Kako je početkom meseca naveo Sputnjik, Volker je kazao da je već imao dva sastanka sa svojim partnerom Vladislavom Surkovim za koga je rekao da je veoma pametan, ozbiljan pregovarac.
- Videćemo da li možemo postići napredak - objasnio je specijalni predstavnik Stejt departmenta.
Voker i Surkov su se ranije sastali u Minsku 21. avgusta i 7. oktobra u Beogradu.
Blumberg je ranije najavio da će se oni sredinom ovog meseca sastati radi "razgovora o principima" kako bi videli da li mogu da se dogovore kako će mirovne snage izgledati.
Amerikanci ucenjivali Putina, a on ih je oduvao. Zašto nije bilo razgovora lidera SAD i Rusije pročitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski - Zna se ko planira specijalne operacije u Ukrajini
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA