Najnovije

Priča se o vanrednim izborima, a evo šta RIK kaže na to...

Republička izborna komisija usvojila je danas finansijski plan za 2018. godinu.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Planom su predviđena sredstva za redovan rad komisije i za sprovođenje redovnih izbora za članove saveta nacionalnih manjina naredne godine, a u tom planu nema sredstava za eventualne vanredne parlamentarne izbore.
Do sada su se u slučaju vanrednih izbora sredstva za njihovo sprovođenje obezbeđivala iz budžetske rezerve.
Prema finansijskom planu za redovan rad RIK u 2018. predviđeno je 29,2 miliona dinara, dok je za sprovođenje redovnih izbora za članove saveta nacionalnih manjina predviđeno 128,5 miliona dinara.
Najviše sredstava je predviđeno za nagrade zaposlenima i ostale potrebne rashode, i to 23,2 miliona dinara kada je reč o troškovima redovnog rada, i 90 miliona kada je reč planu za sprovođenje izbora za nacinalne savete nacionalnih manjina.
RIK je na sednici usvojio i Izveštaj o trošenju budžetskih sredstava u 2017. za redovan rad i izborne aktivnosti RIK od januara do septembra ove godine.
Prema izveštaju, u tom periodu RIK je za redovan rad potrošila 17,5 miliona dinara od planiranih 26,1 milion dinara, odnosno 67,3 odsto ukupno planiranih sredstava za ovu godinu.
Kada je reč o sprovođenju izbora za predsednika Srbije, do kraja godine će biti poznato koliko će neutrošenih sredstava biti vraćeno u budžet.
Za sprovođenje predsedničkih izbora izdvojeno je 1,1 milijarda dinara od čega je do septembra potrošeno 572,9 miliona dinara, odnosno 51,74 odsto, dok će se do kraja godine znati tačan iznos neutrošenih sredstava i to po zatvaranju namenskih računa.
Za sprovođenje predsedničkih izbora bila je planirana 1,1 milijarda dinara i to za dva kruga izbora. 
Inače, predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je juče da nije razmišljala o formalnom zahtevu Vlade za raspisivanje vanrednih izbora, ali da je atmosfera u Skupštini Srbije „sve, samo nije konstruktivna”, što je svakako razlog da se razmisli o eventualnoj proveri volje građana pred ustavne promene.
Za izbore su i neki od ključnih ljudi SNS-a, koji će se na sednicama Predsedništva i Glavnog odbora založiti za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa izborima u Beogradu.
Premijerka Ana Brnabić istakla je i da u prilog opciji parlamentarnih izbora svakako ide i činjenica da se u okviru poglavlja 23 mora ići u promenu Ustava.
Pročitajte OVDE zašto premijerka smatra da je bolje da imamo vanredne izbore?
Izvor: Tanjug
Bonus video

U Crnoj Gori uvedeno vanredno stanje! - Velimir Eraković 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Upitnik: Da li su nam potrebni vanredni parlamentarni izbori?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube