Najnovije

VIKILIKS: CIA stoji iza udara na Ruse, imaju kod za imitiranje ruskog antvirus giganta “Kasperski”

Vikiliks je objavio da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) stvorila zlonamerni softver koji bi mogao da hakuje i imitira druge programe i sertifikate.

Vikiliks (Foto: Ilustracija)

Vikiliks je objavio kod CIA-inog malvera, napominjući da je hakerski alat ove agencije kreiran sa namerom da se imitiraju antivirus programi ruske kompanije Kaspersi Lab.
CIA-in kod, poznat kao Hajv, dizajniran je da špijunira korisnike prikrivajući svoje sumnjivo ponašanje kao redovnu operaciju drugog programa.
Multiplatformski hakerski paket “Hajv“ je mogao da imitira postojeće entitete kako bi se sakrio sumnjiv saobraćaj od korisnika koji se špijuniraju.
Zbog toga bi se esktrakcija informacija pogrešno pripisala imitiranoj kompaniji, a najmanje tri primera u kodu pokazuju da “Hajv” može da imitira rusku kompaniju Kasperski Lab.
“Ako ciljana organizacija pogleda mrežni saobraćaj koji izlazi iz njihove mreže, najverovatnije će to pogrešno pripisati organizacijama koje nisu umešane, i čiji su identiteti imitirani“, naveo je Vikiliks u saopštenju.
Vikiliks je počeo da objavljuje dokumente o “Hajvu” u aprilu ove godine, razotkrivajući elaborat paketa malvera koji CIA koristi za hakovanje, snimanje pa čak i kontrolu modernih visoko tehnoloških uređaja širom sveta. “Kasperski Lab” su u više navrata američki zvaničnici optuživali da su umešani u navodno hakovanje američkih predsedičkih izbora.
U septembru je američko Ministarstvo unutrašnje bezbednosti (DHS) naredilo svim vladinim agencijama da prestanu da koriste proizvode ove kompanije i da ih uklone sa računara, navodeći rizike bezbednosti informacija koje predstavljaju Kasperski proizvodi za federalne informacione sisteme.
Kasperski Lab je u više navrata negirao saradnju sa bilo kojim vladinim entitetom, uključujući i Rusiju, navodeći da se njihovi proizvodi jednostavno ne mogu koristiti za špijuniranje jer im nedostaje bilo kakava funkcionalnost izvan one koju reklamiraju. Ova kompanija je čak prošlog meseca otvorila svoje izvorne kodove kao bi se sprovela nezavisna revizija. Hrvati na Srbe šalju tenkove i topove? Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski izneo najveću nuklearnu tajnu svetskih sila!?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA