Najnovije

RUSI PROIZVELI ŠTO AMERI SANJAJU: Svi sistemi SAD su staro gvožđe, Rusi imaju ovog gospodara oružja (VIDEO)

Pre deset godina je Moskva bila nezaštićena od novog američkih antisatelitskog i antiraketnog sistema THAAD, koji su njihovi ratoborni “partneri“ grozničavo razvijali tokom tih godina.

Nudol (Foto: Almaz Antej)

Tokom nedavnih testova američkog SAM-a, koji su uspešno odrađeni na Aljasci u julu ove godine, SAD su presreli balističku raketu srednjeg dometa. Novi NATO-ov kompleks za vazdušnu odbranu je uspešno dopunio NORAD štit koji pokriva severnoamerički kontinent od bilo koje spoljne pretnje iz svemira ili stratosfere.
Prema mišljenju ruskih diplomata i vojske, stavljanje novog elementa rakete odbrane u rad predstavlja neprijateljski čin od strane SAD-a, jer novo oružje krši status kvo ili “paritet brutalne sile“, kako kažu stručnjaci.
Nažalost, odlični ruski avioni za presretanje i svetski poznati sistemi za vazdušnu odbranu “Trijumf” nisu u stanju da neutrališu raketnu pretnju. Otkrivanje i uništavanje aviona je drugačije. Što se tiče antiraketnog oružja, Rusija je zaostala u ovoj oblasti tokom 1990-ih i početkom 2000-ih godina, dok je govorila o demokratiji i bratimljenju sa Amerikancima.
Glavni ruski proizvođač raketnog oružja, kompanija "Almaz Antej",  je 2002-ge obavestio naučnu i vojnu zajednicu o pokretanju radova na fundamentalno novom proizvodu u oblasti SAM-a, takozvanom “S-500 Prometej” sistemu raketne odbrane.
2006. je  "Almaz Antej" zvanično proglašen vodećim proizvođačem pete generacije sistema vazdušne odbrane.
2009. godine su naučnici prijavili kompletiranje projektne dokumentacije za “Prometeja” i prelazak na praktične testove. Konačno, 2010. je ruska vlada zvanično potvrdila tehničku mogućnost kreiranja pete generacije protivavionskih raketnih sistema.
Ovaj mobilni kompleks za vazdušnu odbranu je univerzalni sistem sposoban da obori bilo koju metu, uključujći i satelite sa niskim letenjem i hipersonične rakete budućnosti.
Analizirajući taktičke i tehničke karakteristike S-500, pažnju privlači to što ovaj novi sistem nije došao kao nadogradnja postojećeg sistema S-400.  Prethodna generacija nije dizajnirana da deluje na svemirske objekte i transkontinentalne balističke rakete.
Pored toga, sistemu S-400 je potrebno skoro devet sekundi da donese odluku o uništenju šest meta. Prometeju će biti potrebno samo dve ili tri sektunde za deset meta.
S-500 rakete imaju svoje manevarske jedinice i radarsku stanicu. One su sposobne da presretnu interkontinentalnu balističku raketu u usponu, odnosto, do 185-200 kilometara, kao i tokom spuštanja, napadajući glavu rakete. Brzina 77N6-H i 77N6-H1 presretača (od 5 do 7 kilometara u sekundi) im omogućava da nemaju nikakvu bojevu glavu jer je njihova kinetička energija dovoljna. Ipak, kako bi se garantovalo uništenje meta, doneta je odluka da se S-500 opremi nuklearnom bojevom glavom.
Bez obzira na to koliko savršen i moderan S-500 može biti (ovaj sistem treba da uđe u arsenal ruske vojske 2018-2019. godine), on bledi u poređenju sa najnovijim razvojem A235 Nudol, koji stvara tri ešalona strateškog sistema odbrane.
Za ovaj sistem se kaže da će zameniti zastareli sistem “A-135 Amur” oko Moskve i drugih većih gradova i vojnih baza. Istovremeno, Rusija će preduzeti mere za zamenu lansera dugog dometa i sprovesti sveobuhvatnu nadogradnju “Don 2N” radara.
Ništa nije prijavljeno o vremenu kada će “Nudol” sistem biti spreman i ući u službu. Prema američkim izvorima, Rusija je već sprovela pet testova antisatelitskih raketa.
“A235 Nudol” će najverovatnije moći da udari mete na visini od 1.000 kilometara (S-500 – 200km), sa dometom i do 1.500 km horizontalno (S-500 – 600km) i brzinom i do 7 km/sek. Ukratko, novi sistem neće imati konkurenciju u svetu. Biće mnogo superiorniji od naširoko reklamiranog američkog THAAD sistema. Putin prvi put razgovarao sa liderima Donbasa! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA