Najnovije

OČAJNIČKO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Zaustavimo razvoj ovog oružja ili nam sledi masovni pokolj - pred njim nema odbrane! (VIDEO)

Svetlo dana ugledao je možda najstravičniji film o pretpostavljenoj budućnosti koju karakterišu negativni i antiutopijski elementi.

Oružje budućnosti (Foto: Jutjub)

Film nije delo poznatih holivudskih autora već je reč o sedmominutnom videozapisu o budućnosti preplavljenoj tehnološkim ostvarenjima. Prava horor priča.
Profesor Stjuart Rasel sa univerziteta Berkli u saradnji sa Institutom budućnosti života snimio je sedmominutni video koji ostavlja bez teksta.
U videu se govori o budućnosti preplavljenoj tehnološkim ostvarenjima među kojima neka od veoma opasnih poput dronova koji će moći da raspoznaju lica i koji će na sebi moći nositi eksplozivne naprave koje bi mogle izazvati masakre kojima se neće nikada moći ući u trag. Ovaj film jedan je od poslednjih pokušaja ovog naučnika da pridonese globalnoj zabrani razvoja autonomnih sistema oružja čija je svrha ubijanje bez ljudske kontrole.
Ovaj video objavljen je u vreme kada se u Ženevi održavaju sastanci zemalja potpisnica Konvencije UN-a o konvencionalnom oružju. "Imamo mogućnost da sprečimo ovakvu budućnost, ali prostor za delovanje se sve više sužava. Ukoliko dopustimo mašinama da samostalno odlučuju koje će ljude ubiti uništićemo sami sebe, našu bezbednost i sopstvenu slobodu", rekao je profesor Rasel.
Film prikazuje na hiljade studenata ubijenih u napadima na desetak univerziteta nakon što su dronovi preleteli tim područjem. Neki od dronova prikazanih u filmu sleću na zgradu i buše rupe u zidovima ne bi li dronovi sa eksplozivnim napravama mogli da uđu unutra i krenu u potragu za nekim određenim studentom.
Slična scena odvija se i na američkom Kapitolu gde dronovi usmrte nekoliko američkih senatora.
Iako ovakvi scenariji za sada nisu mogući, stručnjaci izražavaju izuzetno veliku zabrinutost zbog ubrzanog napredovanja tehnologije koja bi ubrzo mogla dovesti upravo do takvih scena kojima smo do sada imali samo u horor filmovima.
Istraživači upozoravaju da se nekoliko snažnih država sveta ozbiljno približava trenutku ostvarenja autonomnog oružja, a u slučaju da samo jedna zemlja uvede ovakvu vrstu naoružanja u svoje vojne redove to bi značilo da bi automatski sve zemlje sveta krenule za njima u tu trku.
Zbog ovakvih mogućih scenarija vodeći naučnici sa područja veštačke inteligencije godinama upozoravaju da se donesu određene zabrane u razvoju autonomnog oružja stvarajući tako ‘robote ubice’.
Upozoravaju da bi takvo oružje jednog dana vrlo lako moglo da dođe u ruke teroristima koji bi ga potom mogli iskoristiti za masovne pokolje stvarajući masovne klaonice.
Ranije ovog meseca vodeći stručnjaci sa područja veštačke inteligencije u Kanadi i Australiji pozvali su svoje vlade da podrže zabranu razvoja smrtonosnih autonomnih sistema oružja. Proteklog  leta u izveštaju obavljenom na univverzitetu Harvard objavljeno kako ozbiljno upozorenje prema kojem bi se uskoro oružje koje se zasniva na veštačkoj inteligenciji moglo pretvoriti u nuklearno oružje, piše CNN. O dogovoru za kraj američke hegemonije u Siriji koji su sklopili Lavrov, Zarif i Čavušoglu pročitajte OVDE. Izvor: Kurir/net.hr
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA