Najnovije

MIHAJLOVIĆ: U nečemu smo bolji i od najrazvijenijih (VIDEO)

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović rekla je da je reforma građevinskih dozvola pokazala da Srbija može da sprovede kompleksne reforme i da u nečemu bude bolja čak i od najrazvijenijih zemalja sveta.

Zorana Mihajlović (Foto: Jutjub)

„Srbija je u malo kojoj oblasti među prvih 10 u svetu, kao što je u prvih 10 po izdavanju građevinskih dozvola, gde su iza nje mnogo razvijenije zemlje sveta, poput SAD ili Švajcarske”, rekla je Mihajlovićeva.
Ona je naglasila da lista Svetske banke pokazuje šta privrednici misle o tome kako se u Srbiji posluje, koliko im je vremena potrebno da otvore firmu i dobiju sve dozvole.
„To što danas imamo više investicija, znači da su uslovi poslovanja bolji. Srbija je privukla 2,56 milijardi dolara stranih investicija, više nego bilo koja druga zemlja u regionu”, rekla je Mihajlovićeva, gostujući u emisiji „Oko” RTS, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.
Ona je dodala da je poboljšanje uslova poslovanja vidljivo i po broju gradilišta i po tome što broj izdatih građevinskih dozvola raste iz meseca u mesec.
„Danas u Srbiji ima 20.000 gradilišta, a pre tri godine bilo ih je 500. Svakog meseca imamo više dozvola ne samo u odnosu na prethodni mesec, nego se obaraju rekordi u broju ikada izdatih dozvola”, rekla je potpredsednica Vlade i dodala da se danas građevinska dozvola u Beogradu izdaje za šest, a u celoj Srbiji za pet dana.
Prema njenim rečima, na ovogodišnjoj Duing biznis listi je, pored građevinskih dozvola, i u drugim oblastima registrovan napredak, a određene reforme koje se sada sprovode i zakoni koji su pripremljeni, odraziće se na rangiranje naredne godine.
„Očekujemo pozitivne efekte od reforme katastra i povezivanje e-dozvola sa notarima i Poreskom upravom, a moramo da radimo više u oblasti dobijanja priključka za struju, efikasnijeg sprovođenja stečaja, izvršenja ugovora, kao i u oblasti plaćanja poreza, gde se sada gubi 225 sati godišnje”, navela je Mihajlovićeva.
Ona je dodala da zajednička radna grupa Vlade za unapređenje pozicije Srbije kojom rukovodi, već radi na ovim pitanjima, i da relevantna ministarstva i javna preduzeća imaju svoja zaduženja u sprovođenju reformi.
„Naš cilj je ambiciozan - da budemo u prvih pet po izdavanju građevinskih dozvola, a među prvih 20 ili 25 po ukupnim uslovima poslovanja”, zaključila je Mihajlovićeva. 
Stižu novi avioni, Rusija poklanja Srbiji i dva "Antonova". Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zorana Mihajlović: Moravski koridor jedan od prioriteta Vlade Srbije
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA