Najnovije

SUTRA SLAVIMO ARANĐELOVDAN: Vođa nebeskih vojski silazi među ljude! Ako bolesnom stane kod glave, sve nedaće će nestati

Sveti Arhangel Mihailo (Foto: public)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 21. novembra slave veliki praznik Sabor Svetog Arhangela Mihaila, koji je u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. U crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom. Sveti arhangel Mihailo, u pravoslavnoj ikonografiji ima čitav niz motiva i obeležja. On se pojavljuje i pre stvaranja vidljivog sveta kao najveći borac i vojskovođa nebeske vojske protiv pobunjenog Lucifera. On je sa isukanim ognjenim mačem čuvao vrata zemaljskog raja iz kojeg su izgnani Adam i Eva. Slika se i kao „merač duša“ (u scenama Poslednjeg suda), kako duše upućuje ka nebu. Predstavljen sa providnom kuglom u ruci, arhangel Mihailo označava se i kao „Predstavnik, zaštitnik, čuvar Nebeskog carstva“. Arhangel Mihailo u Crkvenom predanju naziva se još i Veliki vojskovođa, zapovednik vojske, arhistratig, ili kako ga NJegoš u delu Luča mikrokozma naziva „polkovodac“ - vođa pukova nebeske voske. Smatra se čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Aranđelovdan je druga slava po zastupljenosti među Srbima, odmah posle Nikoljdana.

Narodna verovanja i običaji

Mnoga su narodna verovanja ο "prvom među anđelima". Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu - nije dobro, a ako je kod glave - bolesnik će ozdraviti. Slavi se krajem jeseni, 21. novembra po gregorijanskom, odnosno 8. novembra po julijanskom kalendaru. Po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme - vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima pa zato na njegov dan nikako ne treba siromašne i prosjake oterati s kućnog praga jer možda je baš to Arhangel Mihailo prerušen u jednog od njih.

Žito - da ili ne? Ovako se slavi Aranđelovdan

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća. U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove. Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog arhangela Mihaila, da pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli preci, u čiju čast se, takođe, priprema slava, živi su pred Bogom. Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ako pada u sredu ili petak, onda treba da bude posna, a žito je, svakako, obavezno. Patrijarh moskovski i sve Rusi Kiril, upozorio je danas da svi znaci ukazuju na to da se približava kraj sveta, te da je potrbno da svi pravoslavni vernici ponaosob shvate odgovornost za svoju domovinu i za celo čovečanstvo. Više o tome, pročitajte OVDE. Izvor: Svetosavlje, Kurir, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Anđeosko pojanje snimljeno na Svetoj Gori:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA