Najnovije

ZAVRŠNA FAZA BUGARIZACIJE: Raskolnička makedonska ide pod okrilje Bugarske pravoslavne crkve?!

Proces koji je započet stravičnim zločinima i nametanjem lažne istorije na južnim srpskim područjima krajem 19. i početkom 20. veka, sada ulazi u završnu fazu.

Bugarizacija Makedonije u završnoj fazi (Ilustracija: Pravda)

Sinod raskolničke "Makedonske pravoslavne crkve" (MPC) uputio je pismo Bugarskoj pravoslavnoj crkvi (BPC) kojim, kako je u nedelju objavljeno u Skoplju, od patrijaršije u Sofiji traži da im bude majka crkva ukoliko im prizna autokefalnost. Posle redovne sednice Sinoda MPC, na kojoj je jednoglasno odlučeno da se na taj način potraži mogućnost priznavanja autokefalnog statusa ove crkvene organizacije koju od daleke 1967. i jednostranog izdvajanja od majke Srpske pravoslavne crkve (SPC), nije priznala ni jedna pomesna crkva u svetu, pismo Sofiji upućeno je .9. novembra ove godine. U aktu su navedeni „određeni predlozi i zahtevi sestrinskoj crkvi“. "Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija prepoznaće i priznaće Bugarsku pravoslavnu crkvu - Bugarsku Patrijaršiju kao Majku Crkvu, koja prva prihvata i priznaje njenu avtokefalnost, istu obznanjuje i aktuelizuje, pretstavlja i zastupa je pred Vaseljenskom patrijaršijom i pred drugim pomesnim crkvama", precizira se u pomenutom pismu MPC upućenom u Sofiju. Aktom se zahteva od BPC da uspostavi „evharističko jedinstvo sa obnovljenom Ohridskom Arhiepiskopijom u liku Makedonske pravoslavne crkve“. Eventualnim prihvatanjem predloga iz Skoplja, potpisivanjem dogovora, kako je navedeno u pismu iz Skoplja, zahteva se uspostavljanje jedinstva što bi bila osnova za „evharističko jedinstvo i sa episkopima ostalih pomesnih pravoslavnih crkava“. Nada za prihvatanje predloga Sinoda BPC, kako se zaključuje, zanosvana je na težnji „za dobro sveukupne crkvene punoće“. Da je pismo upućeno u Sofiju, potvrdio je i vladika MPC Naum u razgovoru za bugarsku televiziju BTV, ocenom da se otvara nova stranica u pitanju crkovenog statusa MPC, jer, kako je rekao, autokefalnost MPC-OA nije priznata iz političkih razloga. – BPC ima šansu samim priznanjem MPC-OA da postane majka MPC-OA. To je retka istorijska šansa, koju BPC ne treba da propusti, izjavio je, dodajući da Makedonija i Bugarska imaju zajedničku religioznu istoriju. – Mi smo bili deo Bugarske Egzarhije. LJudi su tada (krajem 19. i početkom 20. veka) bili podeljeni između Egzarhije i Carigradske patrijaršije, ali većina je bila egzarhista, zaključio je Naum.

Monaška najava

Najavu zvaničnog zahteva sinoda nekanonske crkve u Skoplju, bugarskoj patrijaršiji, za prihvatanje majke crkve, izneo je u avgustu ove godine iguman manastira Bigorski, (sv. Jovana Krstitelja) MPC Partenij (Fidanovski) izjavom za bugarski portal Dveri pravoslavlja. Ocenio je da BPC i danas iskazuje meterinsku ljubav prema pravoslavnim vernicima iz Makedonije, i, kako veli, upravo zbog toga, treba priznati autokefalni status Makedonske crkve. - BPC jeste jedina, prava i dostojna Crkva-majka Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, izrekao je Partenij, uz tumačenje da bi se priznavanjem autokefalnosti MPC, „zauvek učvrstilo bratstvo između makedonskog i bugarskog naroda“.

Da se ne zaboravi

San o Velikoj Bugarskoj probuđen je u San Stefanu 1878. godine i nikada nije prestao da živi. On je važan uzrok bugarskih nepočinstava u oba svetska rata na teritoriji istočne i južne Srbije. Osim užasnih zločina koji su najvećim delom ostali nezabeleženi na prostorima koje je tada nastanjivao srpski narod, Bugari su nametali i menjanje prezimena, kao i svoju verziju istorije, udaljivši tako tako veliki deo srpskog naroda iz nacije koja se na tom području i rađala. Poznato je da je najveću žrtvu podnelo sveštenstvo i prosvetni radnici, a sve u cilju obezglavljivanja narodne svesti i obezbeđivanja lakšeg upliva bugarske crkve i "istorije" na tadašnjim srpskim prostorima, od kojih se sada manje od polovine nalazi unutar srpske države. Više o bugarskom masakru nad sveštenstvom u niškom kraju možete da saznate OVDE. Izvor: Novosti, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Deretić: Ko su Bugari
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA