Najnovije

NEMANJA JOVANOV: Tržište je ubilo kvlitet (VIDEO)

Gostujući u emisiji „Duhovna trpeza“ TV HelmKast produkcije, slobodni umetnik Nemanja Jovanov govorio je o svom književnom prvencu „Belina“ za koji je nagrađen zlatnom statuom „Pegaz“ Književne omladine Srbije za 2017.godinu na 62.Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Nemanja Jovanov (Foto: Jutjub)

„Ne znam da li će biti trilogija, iako svugde tako pišu, ali će se svakako pojaviti priča o odrastanju čovečanstva. Završavam drugi deo, „Tamu“, ali „Belina“još živi svoj život i treba da stigne do što većeg broja čitalaca.  U prvom delu priče o odrastanju čovečanstva junak je žena, koja se sreće sa muškarcima, ratnicima, ali i Belim, čudesnim principom stvaranja. „Tama“ će se baviti muškarcem, ratnikom“ – najavio je Jovanov.
Jovanov je završio Fakultet dramskih umetnosti, na Odseku za kameru, i smatrao je da ne može da diplomira bez iskustva na filmu, te je već snimio sedam filmova, od kojih je najpoznatiji kontroverzni „Srpski film“, gde je bio direktor fotografije. „Bio je jako zahtevan u zanatskom smislu, rađen je pionirskim tehnikama i sledeće godine, posle decenije od snimanja, Nemci su odlučili da naprave dugometražni dokumentarac o tome kako je sniman „Srpski film“. Mi smo tada snimili 70 sati materijala, i to je jedno vrlo značajno umetničko iskustvo“ – priseća se gost ovonedeljne „Duhovne trpeze“.
Nemanja Jovanov je „univerzalni čovek“ koji teško može da obuzda sve svoje radoznalosti. Jedna od njih je i umetnička fotografija, a drži i kreativne radionice o pisanju.
„Zanima me isključivo stvaralaštvo. Zato i uživam u statusu slobodnog umetnika“ – kaže Jovanov. On smatra da postojeća društvena klima ne gaji milost prema umetnosti, a da ovoj ne prija tretman robe. Zato postoji hiperprodukcija svega i svačega, ali vrlo malo kvalitetnih kreacija. 
„Kad kvalitet reguliše tržište, ono ga zapravo ubija. Tržište kvalitet razumeva kao potražnju, u čijem povećanju radi celokupšni marketing. Zato imamo obilje „dela“ beznačajne vrednosti u sjajnom celofanu i ponegde, u prašini, zaturene dragulje“ – smatra Jovanov. Izvor: Pravda/HelmCast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA