Najnovije

STRAŠAN UDARAC ZA PENTAGON: Sirijci iz izbegličkog kampa kod Al Tanfa izneli neverovatnu ponudu Damasku!

Civilna uprava izbegličkog kampa Rukban, koji se nalazi na sirijsko-jordanskoj granici, u zoni koju kontroliše američka vojska iz baze Al Tanf, započeli su pregovore o pomirenju sa sirijskim vlastima, preneli su sirijski opozicioni mediji.

Amerikanci i njihovi džihadisti "čuvaju" Rukban (Foto: public, Pravda)

Uprava Rukbana u pregovore sa Damaskom ušla je sa spiskom zahteva, među kojima je najbitniji onaj u kom se od sirijskih vlasti traži da se raseljenima koji se nalaze u kampu omogući bezbedan povratak u sela i gradove iz kojih su pobegli, kao i povratak na njihova ranija radna mesta i fakultete koje su pohađali do početka ratnih sukoba.
Kako navode opozicioni mediji, Uprava Rukbana je u dokumentu jasno izrazila svoju podršku Sirijskoj arapskoj armiji i čak ponudila formiranje dobrovoljačkih odreda koji bi se pridružili SAA u daljim borbama za oslobođenje Sirije. Očekuje se da će Damask prihvatiti zahteve iz Rukbana, pošto su svi u skladu sa do sada postignutim sporazumima o pomirenju, kao i sa zakonima koji su omogućili široki mirovni proces na teritoriji ratom razorene zemlje. Ovakav razvoj situacije snažan je udarac za Amerikance koji se u Al Tanfu, navodno, između ostalog nalaze i da bi "zaštitili" izbeglice u Rukbanu. Ruski civilni i vojni zvaničnici u više navrata optuživali su Amerikance da kamp Rukban koriste kao "živi štit", zbog kog sirijske snage nisu uspele da okončaju vojne operacije na ovom delu jordanske granice, ali i za humanitarnu katastrofu unutar kampa, jer su američke snage u više navrata sprečile dopremljivanje humanitarne pomoći izbeglicama. Vođa džihadističke organizacije koja je produžena ruka američkih snaga u Tanfu, negirao je ruske optužbe, rekavši da humanitarna pomoć nije ušla u Rukban, pošto "UN još uvek razmatra to pitanje" (?!). Retke su televizijske ekipe koje su uspele da dobiju dozvolu od Amerikanaca da snime ovaj kamp. Pogledajte jedan od takvih snimaka, koji je zabeležila ekipa Dojče velea: U kampu Rukban se u ovom trenutku nalazi više od 60.000 sirijskih izbeglica iz oblasti istočnog Kalamuna, Istočne Gute, Deir Ez Zora, Rake, i istočnog Homsa. Američka "Koalicija" i sirijska "militantna opozicija", od formiranja ovog kampa 2014. godine tvrde da se u njemu nalaze "protivnici režima", zbog kog su, navodno, i napustili svoje domove. Uprava Rukbana, sa druge strane, u dokumentu kojim su započeti pregovori sa Damaskom, jasno naglašava da su svi ljudi koji se nalaze u kampu napustili svoje domove isključivo zbog borbenih dejstava koja su zahvatila njihova sela i gradove. Kako američki vojnici ginu u Siriji i van borbenih dejstava, saznajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Operacije SAA u blizini Al Tanfa:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA