Najnovije

Britanci Rusima ukrali tajnu o podmornicama, još nije poznato šta su sve otkrili

Godine 1982., nakon tek završene borbene patrole oko Folklandskih ostrva, britanska podmornica počinila je gotovo mitski čin krađe - ukrali su tajni sonar ispred nosa jednog sovjetskog ratnog broda.

Podmornica (Foto: Jutjub)

Uloga "HMS Conqueror" u operaciji "Barmaid" upućuje na jedan veći svet tajnih borbi obaveštajnih službi Hladnog rata daleko od očiju javnosti. "HMS Conqueror" bio je nuklearna podmornica klase Čerčil i jedan od najmoćnijih brodova u britanskoj Kraljevskoj mornarici osamdesetih godina.
Tokom Falklandskog rata potopio je "ARA General Belgrano" argentinske mornarice, kada je utvrđeno da je brod predstavljao pretnju operativnoj radnoj snazi ​​Kraljevske mornarice tokom rata. Bilo je to tek drugi put od kraja Drugog svetskog rata da je podmornica torpedom potopila neki brod. Prvi put se to dogodilo 1972. godine kada je pakistanska podmornica "Hangor" potopila indijsku fregatu "Khukri". 
Samo dva meseca kasnije, "Conqueror" je bio devet hiljada kilometara udaljen, u Barensovom moru. Bio je opremljen neobičnim skupom alata: parom daljinsko kontrolisanih makaza za rezanje čeličnih kablova i televizijskim kamerama. Sve u interesu krađe vrhunskog ruskog vučenog sonara.
Postoje dve vrste sonara: aktivne i pasivne. Aktivni sonar emituje kratke zvučne valove, poznate kao pingovi, koji putuju kroz okean pre odskakanja nazad prema brodu koji ih je napravio. S druge strane, pasivni sonar jednostavno sluša buku u okeanu, slušajući sumnjive zvukove kao što su aktivni sonarni pingovi i buka mašina.
Pasivni sonar može biti teško koristiti efikasno, jer se brod često mora boriti s vlastitim bukom, posebno bukom koju propeleri proizvode kroz vodu. Kao rezultat toga, pasivni sonar često se vuče kilometar ili više iza broda.
To je, prema "Telegrafu", taktika kakvu je je Sovjetski Savez započeo u 1980-ima. A budući da uređaj nije emitovao nikakav šum, gotovo ništa Amerikanci nisu znali o uređaju, a nisu ni mogli ništa da nauče osim da ga postave na sto i rastave. Tako su Sjedinjene Države i Velika Britanija odlučile da ukradu jedan sonar. Plan je bio da priđu u prerušenom sovjetskom špijunskom brodu pod poljskom zastavom, i jednostavno preseku kabl kojim je sonar bio pričvršćen za brod.
Plan je bio komplikovan iz nekoliko razloga.
Prvo, "Conqueror" je morao da presretne obaveštajno putovanje - što se možda dogodilo u međunarodnim vodama. Otkrivanje bi značilo neposrednu i možda smrtonosnu odmazdu.
Drugo, podmornica Kraljevske mornarice morala je da sprovede operaciju dok se oba broda kreću. Treće, podmornica je morala da izbegne prepoznavanje preko sonara koji pokušavaju da ukradu.
Prema "Telegrafu" to su učinli i krenuli u beg s ukradenom napravom. Ronioci su kasnije izašli na površinu i dohvatili ukradeni sonar i preneli ga u matičnu luku Faslan u Škotskoj. Odatle je prebačen u Ameriku na daljnja ispitivanja, a šta su tačno otkrili, još uvek je strogo čuvana tajna.
Pročitajte OVDE evo kako je ruski Tu-144 prestigao čuveni „konkord“ u supersoničnoj trci.
Izvor: Vesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Foklandski rat ubraja se među važne sukobe u drugoj polovini 20. veka, a o njemu se ponovno govori, u kontekstu novih svetskih odnosa i, posebno, zbog otkrivanja nalazišta nafte u tom regionu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA