Najnovije

RUSI REAGOVALI: Zaev tvrdi da mu Moskva radi o glavi!

Ambasada Rusije u Skoplju odbacila je kao netačne tvrdnje makedonskog premijera Zorana Zaeva da je Rusija pokušala i da planira njegovu likvidaciju.

Zoran Zaev (Foto: JuTjub)

U saopštenju ruske Ambasade se navodi da takve izjave narušavaju odnose dveju zemalja. Zaev je, gostujući na crnogorskom Radiju Antina M, ranije rekao da je glavni cilj zvaničnog Skoplja pristupanje EU i NATO i da je spreman na, kako je rekao, žestoku reakciju Rusije kada dođe vreme za zvanično pristupanje Alijansi, poput one koju je nedavno osetila Crna Gora. - U Crnoj Gori je ulazak u Alijansu proizveo visoke tenzije, zamalo nije eskalirao u nasilje, a Rusija se pozicionirala kao otvoreni neprijatelj, rekao je Zaev ne isključivši mogućnost da se nešto slično desi i u Makedoniji. Na sve je, kaže, spreman i to je odlika pravih lidera, rekao je i naveo: - Znam da je bilo i pokušaja likvidacije, dobro je što se na vreme reagovalo, sve je sprečeno, hvala Bogu. I sada neki analitičari kažu: 'Sad si ti na redu'. Ako nešto treba da se desi, neka se desi. Ja sam se prihvatio posla premijera, moja zemlja treba lidera, spreman sam da donosim odluke kakve naši građani očekuju, po svaku cenu, neka bude šta bude. U emisiij pomenutog radija "Živa istina", Zaev je kazao da političari koji nemaju hrabrost treba da se povuku i sede kod kuće.

Reakcija Rusije

Ambasada Ruske Federacije u Skoplju je, sa druge strane, poručila da prati javne izjave visokih zvaničnika drugih zemalja, posebno one koje se odnose na tu zemlju, pa tako nije izostao ni intervju koji je Zaev dao crnogorskom Radiju Antena M. "Mi kategorički tvrdimo da su takve izjave neosnovane i štetne", navodi se u saopštenju. Žalosno je, ocenjuje se u sopštenju, što isti ljudi takvim izjavama šire atmosferu nepoverenja između dveju zemalja i nanose dugotajnu štetu odnosima i saradnji. Istovremeno, Ambasada Rusije saglasna je sa izraženom spremnošću Skoplja da unapredi konstruktivnu saradnju sa Rusijom i da razvija prijateljske odnose dveju zemalja. Zaev je, naime, rekao i da je Makedonija spremna da unapredi saradnju sa Rusijom. - Želimo da, na primer, tamo što bolje prodamo paradajz, da što više prodamo kupus i sve proizvode. Ipak mi nemamo alternativu, naš izbor je Evropska unija i NATO, zaključio je makedonski premijer. Interesantno je, ipak, da je izostala rekcija "neustrašivog vođe" BJRM-a na mnogo konkretnije pretnje šiptarskih terorista Makedoniji i najava za novi napad na Kumanovo, o čemu više možete da saznate OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte emisiju Mirolava Lazanskog na temu "Zašto premijer Makedonije Zoran Zaev proziva Rusiju":
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA