Најновије

ДРЕЦУН: Ево зашто потерница за Харадинајем није укинута већ је "невидљива"

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да Интерпол није укинуо потерницу за Рамушем Харадинајем, већ ју је "учинио невидљивом за друге земље, осим за Србију".

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

- Потерница је учињена невидљивом, што значи да Харадинај може да оде у Француску или неку другу земљу, а да га нико не задржи, али ако дође на територију централне Србије, сигурно неће бити тако - казао је Дрецун за Прву и додао да се не може избећи закључак да је одлука Интерпола политичка. 
Према његовим речима, одлука "страховито вуче уназад" дијалог Београда и Приштине који се води у Бриселу, јер се после ње не може говорити о помирењу, преноси Б92.нет.
- Ова одлука је штетна и погубна по реализацију правде, њом се дискриминишу жртве, али и држава Србија која је онемогућена да спроведе правду -  казао је Дрецун. 
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је претходно да ће, уколико Рамуш Харадинај буде доступан српским органима гоњења, он бити ухапшен, јер за њим постоји активна потерница српског суда.
Стефановић је додао да ће Србија тражити од Интерпола да ревидира своју одлуку и изразио уверење да ће Србија поново имати активну потерницу, која ће бити видљива у свакој држави света.
МУП је раније саопштио да ће Министарство унутрашњих послова Србије упутити иницијативу Министарству правде и Тужилаштву за ратне злочине како би заједно уложили жалбу на одлуку Интерпола да потернице за Рамушем Харадинајем и још 17 особа, које је за њима због ратних злочина расписала Србија, више не буду на снази.
Комисија за контролу међународних потерница у Лиону усвојила је жалбу УНМИК-а и 1. децембра 2017. године одлучила да Интерпол више неће третирати ове потернице, односно да ће их избрисати из система.
Прочитајте ОВДЕ зашто Зоран Живковић тврди да је Вучић наредио скидање Харадинаја са Интерполове потернице.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милован Дрецун открива- Вучић је приморан да избрише Косово и зато мења устав Србије.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА