Најновије

ТРАНСКРИПТ РАЗГОВОРА ТУЂМАНА И ПРАЉКА: Ево како су делили БиХ 1992, али и кишу оптужили за рушење мостарског моста!

Хрвати су тврдили да је Стари мост срушила киша... Фрањо Туђман је 1992. године у јануару разговарао са Николом Кољевићем, српским чланом Председништва БиХ и блиским сарадником Радована Караџића о подели Босне, пише Експрес.

Туђман (Фото: Јутјуб)

Тада су се сложили да БиХ не може бити независна, а Кољевић је предложио заједнице три нације. Крајем марта су почели сукоби, али и идеје о прекрајању граница.
У септембру 1992. године су Туђман и Јадранко Прлић разговарали о томе:
Јадранко Прлић:
- Наше је опредељење да нећемо имати оно што не држимо чизмом. Мислим да у овоме кругу људи то могу отворено рећи. И нисам за неку високу политику, која би могла да демантира оно што су наше постројбе обраниле. Ми нисмо ушли ни у једно српско село, нити нам треба једно српско село. Али, свој ћемо простор обранити. И у томе погледу мислим да не треба захваљивати подршци коју је Хрватска давала у свему овоме. Ми смо организирали и власт. То је тек на почетку, то је наш народни лист. Доносимо одговарајуће уредбе, покушавамо да одрадимо, да тај цивилни дио одрадимо на ослобођеноме подручју.
Фрањо Туђман:
- Значи, питање Босне и Херцеговине, ми смо у програму ХДЗ-а али и у Уставу Хрватске у прослову или како то правници кажу преамбули Устава казали једну точку да одржање Хрватске државности спада и бановина Хрватска. ...Ми смо водећи овај рат у Хрватској за обрану ове Републике Хрватске исто тако значи повели рат и за Босну и Херцеговину у оном смислу колико је можемо и морамо под сваку цијену обранити, и да није било нашег значи, ангажирања у Херцеговини, у Босанској Посавини, сви бисте ви већ били грађани велике Србије или ове Југославије. Тога требате бити свјесни."
Фрањо Туђман:
- Господо, нека вам буде јасно и ја сам разговарао са Милошевићем посебно, са Изетбеговићем посебно прије рата против Хрватске и у Босни и Херцеговини, и заједно у Сплиту сва тројица. ... Према томе, ја сам рекао значи, или таква Босна која ће осигурати и интересе хрватског народа, или молим подјела, с тиме да сам ја рекао, значи један дио Србији, један дио Хрватска, а може остати и муслиманска државица у средини, она повијесна земљица Босна која онда не би имала, а не би имала могућности да има амбиције стварања, не само своје, него и исламског свијета, неке велике исламске државе у Еуропи.
Већ у новембру 1993. године, Праљак је у разговору са Прлићем предложио убацивање једница преко ноћи и онда повлачење у Хрватску, што је Хагу био доказ:
Јадранко Прлић:
- Ми се морамо приближавати заокружењу територија. Ми смо као Влада прољетос утврђивали и приједлоге и закључке, чак и о пресељењу одређених бригада са неких подручја које би укључивало и пресељење пучанства са тих подручја и његово концентрирање на одређеним правцима за које сматрамо да могу постати и остати хрватски простори.
Слободан Праљак:
- Помоћ Хрватске требала би по мом дубоком увјерењу бити у брзом убацивању неких јединица за једну акцију на седам дана и послије тога преко ноћи извлачење. Другим ријечима, ако би се узео Вакуф, да се узима Бугојно, јединице у Имотском, извиђање њихових заповједника и осталог, убацивање јединица преко ноћи, удар и послије тога одмах извлачење натраг.
Праљак се сматра одговорним за рушење Старог моста у Мостару. Хаг је пак то признао за легитимнис војни циљ. Туђман је о рушењу моста разговарао са представницима Херцег-Босне.
Фрањо Туђман:
- Добро, успут, тај мостарски мост, тко га је порушио?
Мате Бобан:
- Он је - биле су страшне кише - толико пуцан прије, тако да је сам пао.
Фрањо Туђман:
- Хоћемо ли опет ми бити оптужени?
Мате Бобан:
- Јутрос се говори да се не зна.
Перица Јукић:
- Муслимани ће нас оптуживати. Међународни кажу да се не зна тко је, а они су повукли некакве своје изјаве. Јавили су сљедеће: десила се једна велика трагедија - срушио се стари мост, хитно је потребно - срушио се - ми имамо оригинал како су говорили, хитно је потребно радио... са Сарајевом, 14 сати хитно и позови најглавнијег за цијелу републику, за ИПД и војну полицију, овај њихов из Мостара.
Мате Гранић:
- Имам приједлог - најважнија ствар што ће рећи шпањолски батаљон, апсолутно најмјеродавнији. Према томе, мој приједлог је одмах, данас нетко тко је најповјерљивији да оде тко има везу, одмах. Њихова изјава је најважнија. Имати ту информацију, имати све, јер ако они кажу добру информацију онда је изузетно, јер се иначе то на Си Ен Ен..." Фрањо Туђман: "Иначе, међу нама рушење у војном погледу, коме иде више у корист?" Мате Бобан: "Нама." Перица Јукић: "Ја сам ту мишљења да идемо за обрушавање, дакле ми ћемо рећи рушење или обрушавање моста, пошто га је киша начела и остало, оптужити ратна збивања и комплетно уништавање свих добара у Босни и Херцеговини, дакле да су изазивачи, продуживачи рата ти који не могу, не може се прићи једноставно објектима да се стога уништава и саборница у Мостару итд.
Прлић се 1995. жалио на однос који је Хрватска имала према Херцег Босни, и рекао да су они састав који функционише:
- Када је ријеч о Херцег Босни, предсједник је Предсједничког вијећа рекао, то је сустав који функционира и о њему се мало зна и у Хрватској. О томе ћу посебно рећи и мислим да је прије три године почело устројавање те централне власти у Херцег-Босни, да смо ми и власт и влада и државни органи који фактички читаво вријеме функционирају што је јединствен случај без својих средстава информирања и без своје телевизије. Фактички нас на телевизији, ни Хрватској телевизији, то ћу сасвим отворено рећи, нема нас - Херцег Босна као ријеч до синоћ, када је ово приопћење било, није споменута, има три мјесеца, а камоли нека информација која би говорила иочему доле што је иоле софистицирано. Дакле, вијест смо отприлике и кад се ратује и када се гине, а када устројавамо државу, када устројавамо тај сустав онда нас у тим информацијама нема. Ми смо договорили овдје формирање телевизије Херцег-Босне с вама господине предсједниче, ми смо кроз прорачун Херцег Босне осигурали три милијуна марака,нисмо добили ни марку поред свих обећања одавде, тако да смо сада на пола пута. Без телевизије, без медија не можемо остварити своје политичке циљеве, барем то нама треба, то је аксиом, нема се што образлагати. Колинда отишла у САД да се жали на рад Хашког суда! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: expres.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лаж у Хагу - Праљак није преминуо у болници!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА