Најновије

ОПРЕЗ: 10 производа повезаних са раком који се налазе у сваком дому

Да ли икада прођете кроз нечију кућу и обратите пажњу на ствари које потенцијално могу бити опасне по њихово здравље? Знамо да да! Не желимо да осуђујемо, али не можемо а да не приметимо када људи у својим купатилима имају пасту за зубе препуну флуоридом или хемијска средства за чишћење. Али, шта ако се неки од ових предмета налазе у вашој кући?

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Већина људи у својим домовима има токсичне производе повезане са раком, а да често то и не схватају. На овим производима нема етикета са великим упозоравајућим знаком који гласи: “Ја могу изазвати рак!“
Ипак, без обзира на то да ли људи свесно купују производе који изазивају рак или не, морамо једни друге едуковати о њиховим потенцијалним штетним ефектима.
Следећа листа истиче неке од најпопуларнијих производа који се налази у северноамеричким домовима, а који су повезани са раком:

Шампон

Једна од најчешћих ствари која се скрива у домовима већине људи су производи за косу препуни хемије, нарочито шампони и балзами. Неке од типичних хемикалија у конвенционалним шампонима су натријум додецил сулфат (СЛС), парфем/мирис, парабени, синтетичке боје и још много тога.
За парабене је познато да су канцерогени, јер су директно повезани са различитим врстама рака; на пример, једна студија је показала да је 99% тестираних карцинома дојке имало у себи парабене. Неки уобичајени састојци у парфему/синтетичким мирисима су деривати бензена, алдехиди, фталати и многи други токсини повезани са раком, урођеним дефектима, поремећајима нервног система и алергијама.
Head & Shoulders, конкретно, садржи мирис, синтетичке боје и СЛС, међу небројено много других хемикалија у токсичном коктелу од ког се састоје њихови шампони и балзами. Неки од њихових шампона такође садрже и метилхлороизотиазолинон, потенцијални мутаген.

Посуђе за које се не лепи храна

Када смо први пут открили посуђе за које се не лепи храна, апсолутно смо га заволели! Односно, док нисмо сазнали за потенцијалне здравствене ризике који долазе са кувањем у овим производима. Проблем је у томе што се ово посуђе прави помоћу синтетичког премаза политетрафлуоретилена, иначе познатог као тефлон, пластичног полимера који ће заправо ослободити токсине када се загреје на 230 степени или више.
Једна студија је показала да загревање посуђа обложеног тефлоном само два до пет минута на конвенционалном шпорету може проузроковати да се премаз распаддне и емитује токсичне честице и гасове. Чак и при само једном удисају овога, људи се могу разболети и добити оно што је познато као “тефлонски грип“.
Неке од хемикалија унутар тог премаза се такође сматрају потенцијалним канцерогенима.

Вештачки заслађивачи

Вештачки заслађивачи се налазе у толико много производа, а један од најзаступљениих је аспартам. Обично се сматра да се аспартам налази само у дијет соковима, али он се често додаје у чајеве, енергетска пића, протеинске шејкове, млечне производе, сокове, и друга вештачка ароматична пића. Аспартам је повезан са бројним здравственим проблемима, укључујући и рак.
Постојало је пуно контроверзи око везе аспартама и рака, а многе корпорације које су профитирале са аспартамом су финансирале истраживања у напорима да побију ову узрочну везу. Међутим, 2007. године је показала да аспартам може изазвати леукемију/лимфоме и рак дојке.
Уместо коришћења вештачких заслађивача, пробајте природну алтернативу попут јаворовог сирупа, сировог меда, ксилотола, стевије, органске шећерне трске или датула.

Пластичне флаше и паковања за храну

Толико наше “хране“ долази у пластичним кесама, паковањима и флашама. Чак је и наше воће и поврће често умотано у пластику. Не само да је то изузетно расипно и лоше за животну средину, већ није добро ни за наше здравље.
Ако пијете воду из пластичне флаше, хемикалије из те пластике које додирују ваше усне буквално могу могу исцурити у ваша уста, нарочито ако ваша вода већ неко време стоји у флаши. Оставили сте флашу у топлом аутомобилу? То је још горе, јер топлота убрзава ово хемијско излучивање.
Вероватно сте приметили све више и више ознака “BPA-free“ на пластичним флашама, а то је зато што су људи све више свесни тога како коришћење пластичних паковања може нанети штету нашем здрављу, јер многа од њих садрже БПА, што може изазвати рак код људи.
Једноставно решење је коришћење флаша за воду које се могу поново пунити и стаклених паковања, што не само да је боље за ваше здравље, већ и за здравље животне средине.

Освеживачи ваздуха

Ово је велико. Освеживачи ваздуха су свуда по кућама људи; од спаваћих соба до купатила до аутомобила, људи их воле. Обично се они праве са синтетичким мирисом, иначе познатим као парфем. Парфем је у суштини коктел токсичних хемикалија, али уместо да све ове хемикалије наведу на задњој страни производа, погодно их означе са “парфем“, тако да компаније могу да задрже свој потписни мирис као пословну тајну.
Нажалост, то такође компанијама омогућава да у својим производима сакрију штетне састојке, од којих су многи познати канцерогени, без тога да потрошачи то знају.
За природнију алтернативу испробајте брендове као што су Saje Natural Wellness или DoTerra,, или направите сопствене мирисе коришћењем етеричних уља и воде! Можете користити чак и природна средства за дезинфекцију као што је чајевац и етерично уље бора.

Конвенционална средства за чишћење

Већина породица има читаву полицу испуњену токсичним средствима за чишћење, јер коропорације уверавају потрошаче да су им потребни различити производи за чишћење одређених површина. Иако већина ових производа има упозорења о токсичности који јасно говоре да су они отровни и/или корозивни, људи и даље буквално купују ову корпоративну пропаганду. Не само да они удишу ова испарења током чишћења, већ их удишу и сви њихови гости и/или деца.
Према Фондацији Дејвида Сузукија, неке од уобичајених хемикалија које се налазе у производима за чишћење укључују 2-БЕ (који узрокује репродуктивне проблеме), амонијак (повезан са оштећењима бубрега и јетре), боје од катрана (које узрокују рак и штети нервном систему) и злогласни “мирис“ или парфем.

Паста за зубе

Комерцијалне пасте за зубе примарно користе токсичне супстанце као средство за “чишћење уста“, јер састојци у редовним зубним пастама могу проузроковати оштећења зубне глеђи, зубну флуорозу, болове у стомаку, осипе и још много тога.
Један од најгорих састојака који се налазе у већини конвенционалних пасти за зубе, као и оних “одобрених од стране зубара“, јесте флуорид, познати канцероген. Флуорид је већ дуго познати неуротоксин, али влада тврди да користи нашим зубима. У стварности није доказано да спречава настанак штетних оралних бактерија. Међутим, показало се да је токсичан, уз дуготрајно гутање је повезан са проблемима са мозгом, срцем и костима.

Сапун

Било да је то сапун за веш, сапун за руке или за тело, конвенционални сапуни често садрже широк спектар хемикалија. Антибактеријски сапуни редовно садрже триклосан, који је потенцијални канцероген, заједно са многим другим састојцима који се често налазе у типичним сапунима. Конвенционални сапуни често садрже и парфем/мирис.

Детерџент за веш

Детерџенти за веш често садрже фосфор, ензиме, амонијак, нафталин, фенол и натријум нитрилотриацетат, који могу изазвати осип, свраб, сувоћу и проблеме са синусима. Ове хемикалије се лако апсорбују кроз кожу из ваше одеће и постељине. Поред тога, многи конвенционани детерџенти садрже вештачке мирисе који су коктел опасних хемикалија и потенцијалних канцерогена.

Беби пудер

Многи беби пудери су засновани на талку, што значи да садрже велику количину талкум праха. Према Америчком друштву за рак, талк у својој природној форми, који садржи азбест, може изазвати рак. Један од најпопуларнијих беби пудера који производи Johnson & Johnson  је базиран на талку. Ову компанију су тужили много пута и платила је више милиона долара онима који су тврдили да им је њихов беби пудер изазвао рак.
Новији случај против Johnson & Johnson компаније је укључивао жену из Калифорније која је добила више од 70 милиона долара у својој тужби против ове компаније, јер је тврдила да је код ње њихов беби пудер изазвао рак јајника. Johnson & Johnson  као и многе друге компаније, нису открили опасности коришћења њихових производа. Пијте једну чашу црвеног вина пре спавања и гледајте шта се дешава. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лечење рака и других болести на природан начин - др Мирољуб Петровић
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА