Најновије

ПРЕДСЕДНИК САД ДАНАС ДОНОСИ НЕВЕРОВАТНУ ОДЛУКУ: Овај Трампов потез ће уздрмати свет!

Амерички званичници најавили су да ће председник САД Доналд Трамп данас признати Јерусалим за престоницу Израела и Стејт департменту издати налог да почне вишегодишњи процес пресељења америчке амбасаде из Тел Авива у свети град.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Неименовани званичници кажу да ће признавање Јерусалима као израелске престонице бити признавање "историјске и садашње реалности", а не политичко саопштење, преноси АП.
Они указују да се готово све агенције израелске владе и парламент Израела налазе у Јерусалиму, а не у Тел Авиву, где се пак налази амбасада САД и амбасаде других земаља.
Пресељење америчке амбасаде, које је Трамп обећао током предизборне кампање и на чијем спровођењу инсистира, неће се реализовати одмах, напоменули су исти званичници, који су тражили да остану неименовани јер нису овлашћени да јавно говоре на ту тему пре званичног Трамповог саопштења. Како преноси "Гардијан", за то је потребно минимум три године, до када ће америчка амбасада највероватније остати у Тел-Авиву.
- Америчко признање Јерусалима као престонице Израела угрозило би мировне напоре Беле куће на Блиском истоку - упозорио је јуче палестински председник Махмуд Абас.
Могућност да САД признају Јерусалим као престоницу Израела коментарисао је јуче и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је упозорио да ће, у том случају, Турска бити приморана да прекине све дипломатске односе са Израелом.
Истовремено, француски председник Емануел Макрон пренео је америчком председнику забринутост због могућности да би САД могле једнострано да признају Јерусалим као престоницу Израела, саопштено је јуче из Макроновог кабинета.

Чији је Јерусалим?

Израел сматра Јерусалим својим главним градом међутим, међународна заједница се залаже да статус града буде одређен кроз мировне преговоре. Палестинци присвајају источни Јерусалим као главни град своје будуће државе, али је Израел окупирао источни део града 1967. године, и касније га присвојио.
Због неслагања око Јерусалима, САД и друге државе своје амбасаде стационирале су у Тел-Авиву.

Хамас позива на устанак

Амерички конзулат у Јерусалиму упозорио је да ће данас можда избити демонстрације у старом граду Јерусалима, и забранио владином особљу и њиховим породицама да путују у тај део града.
Стејт департмент такође је недавно упозорио амерички дипломатски кор у већински муслиманским земљама, на могуће протесте.
Милитантна група Хамас, која је контролисала појас Газе од 2007. године до октобра ове, позвала је своје присталице на нови устанак уколико се настави са Трамповим планом. Хамас је у саопштењу навео да је "проглашење Јерусалима главним градом блатантна агресија на свети град". Ипак, Стејт департмент је Хамас прогласио терористричком организацијом.
На претње Хамаса одговорио је и израелски министар одбране, Авигдор Либерман, који је рекао да ће војска Израела знати како да се обрачуна са нежељеним последицама.

Родбинске везе

Џаред Кушнер, зет Доналда Трампа и његов саветник за Блиски исток, преговарао је о могућем мировном плану између Израелаца и Палестинаца.
- Израел је природнији савезник данас него пре 20 година, због Ирана и Исламске државе. Ако желимо да створимо већу стабилност у региону морамо да решимо ово питање - рекао је Кушнер.
Како је прокоментарисао Арон Дејвид Милер, бивши амерички мировни преговарач и саветник за Блиски исток демократских и републиканских председника, приступ Трампове администрације је можда да дају Израелу толико, да би морали да почну да праве уступке, пише "USA today". Процурео забрањен Праљков интервју који је након његовог самоубиства у Хагу склоњен са Јутјуба! Снимак можете погледати ОВДЕ. Извор: ABC/Guardian/USA today/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански: Трамп разбеснео Пекинг! Кина прети нуклеаркама!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА