Најновије

ПРОЦУРИО ЗАБРАЊЕНИ ПРАЉКОВ ИНТЕРВЈУ: После самоубиства у Хагу уклоњен с Јутјуба, послушајте зашто! (ВИДЕО)

Слободан Праљак је 29. новембра ове године осуђен у Хагу у сучају "Прлић и остали", да би одмах после изрицања пресуде у судници попио отров и убио се.

Слободан Праљак (Фото: Јутјуб)

Праљак је Хагу изручен почетком априла 2004. године. Три године раније дао је интервју новинару Роману Болковићу, у ком је изнео своје виђење ситуације у БиХ, а разговор је трајао више од 2 сата.
Занимљиво је да је део овог интервјуа пре неколико дана уклоњен са Јутјуба.

"Пробајмо да се понашамо као у судници"

"Данас нам је циљ само једно. Оставићемо сву политику по страни, бавићемо се искључиво реконструкцијом сукоба у БиХ", рекао је у уводу уредник и водитељ Романо Болковић. Интервју је сниман у време кад је било очигледно да ће Праљак бити изручен Хагу.
"Ја сам се, отворено говорећи, припремао за ову емисију јер је број политичких интерпретација о том рату тако велики да је нужно због великог броја мртвих, због грозног рата понашати се управо овако. Пробајмо, дакле, да се понашамо као у судници. Ја ћу изнети аргументе, хладно колико је то могуће."

О амбицијама Хрватске да припоји део БиХ

На питање водитеља је ли било амбиција да се Херцег Босна припоји Хрватској, Праљак је рекао да је то могло да се уради до јесени 1992. године.
"Ми смо то могли да направимо до касне јесени 1992. године. После тога то више нисмо могли. А није се могло направити из још неколико разлога", објаснио је Праљак.

Муслимани су кренули на Хрвате зато што су стално губили од Срба

"Када против Срба нису изборили ниједну иоле важнију победу, они се окрећу према Хрватима да надокнаде целу ту ситуацију", рекао је Праљак о почетку сукоба ХВО и Армије БиХ.
"Мотиви су били да се негде мора постићи војна победа. Ви кад имате војску која трпи поразе, она једног тренутка мора имати победу. Али треба констатовати да је то произвело такво стање", рекао је Праљак. Дакле, по њему, како је говорио, један од главних сукоба између Хрвата и Бошњака лежи у чињеници да је Армија БиХ губила рат против Срба.
Путинова десна рука каже да ако рат почне милиони ће нестати, Русија се припрема, неће нас изненадити! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Самоубиство Праљка у Хагу и реакције
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА