Најновије

ПУТИНОВА ДЕСНА РУКА ПАТРУШЕВ: Ако рат почне милиони ће нестати, Русија се припрема, неће нас изненадити!

Избијање рата на Корејском полуострву је један од сценарија које је руска војска разматрала, како не би била затечена у случају да се то деси, рекао је шеф Савета безедности Русије, Патрушев, заговарајући дипломатско решење за ову кризу.

Путин и Патрушев (Фото:РИА)

Лансирање балистичке ракете “Хвасонг-15” од стране Северне Кореје у среду, за коју је Пјонгјанг тврдио да је “способна да удари на читаво копно САД-а“ и Вашингтоново упозорење да је овај тест довео свет “ближе рату“, поново је подигло забринутости због потенцијално катастрофалних последица директног војног сукоба.
Николај Патрушев, шеф руског  Савета за националну безбедност, изјавио је да Русија разматра своје опције у случају да се рат речима претвори у праву пуцњаву.
“Правимо калкулације и припреме. То нас неће изненадити“, рекао је Патрушев у петак за РИА Новости, на питање да ли Русија ради на одговору на непријатељство које се потенцијално одвија у региону.
Иако ратни сценарио не може бити искључн, он се мора избећи по сваку цену, рекао је Патрушев, рекавши да то није у интересу Русије, која се налази “ефикасно на граници са њима (Северном Корејом)“.
“Ако дође до војне акције, а знате да одређене земље то не искључују, онда може уследити читав низ различитих проблема, укључујући и за нас“, рекао је он нагласивши да Москва види дипломатију као једино решење за кризу.
Најновије лансирање покренуло је напетост у вези Северне Кореје, док су амерички званичници поново усредсређени на реторику о ратном заговарању.
Признајући да би “многи људи били повређени и убијени“ у случају комплетног војног сукоба са Пјонгјангом, сенатор Линдзи Грејем је рекао да Вашингтон не би имао другог избора него да крене у то ако се “ствари не промене“.
Амерички изасланик Уједињених нација, Ники Хејли, истакла је обећање америчког председника Доналда Трампа, које је дао у озлоглашеном говору у УН, да избрише Северну Кореју у случају напада, упозоравајући да ће “режим Северне Кореје бити потпуно уништен“.
Русија је у више наврата позвала Вашингтон, њихове савезнике и Северну Корју да одступе од сукоба и прихвате план “залеђења“ који подржава Кина, под којим би САД и Јужна Кореја зауставили своје вежбе великих размера, а Пјонгјанг би суспендовао свој нуклеарни и балистички програм. Међутим, Вашингтон је одбио да размотри овај план, називајући увредљивом идеју да се њихова активност пореди са активношћу Северне Кореје.
У периоду до најновијег теста, Трамп је Северну Кореју назвао државом која спонзорише тероризам, обећавајући да ће успоставити нове санкције против ове самоизоловане државе.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је у четвртк тврдио да са својим непријатељским радњама и реториком, Вашингтон тражи изговор за уништавање Северне Кореје. Лавров је рекао да су му америчке колеге рекле да следеће ратне игре у региону највероватније неће уследити до пролећа следеће године, већ је Вашингтон изрежирао две у октобру и новембру, изазивајући одговор Пјонгјанга.
Москва је такође говорила против прекидања свих веза са Северном Корејом, идеја коју је наговестио Вашингтон, тврдећи да ће то, иако би то било “најлакше урадити“, само погоршати ситуацију око земље.
Москва спремна да употреби утицај на Пјонгјанг. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ово је омиљена песма Путина
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА