Најновије

БИТКА ЗА ИДЛИБ: Четири фронта и неколико армија (МАПА/ВИДЕО)

Терористи Хаџат Тахрир ал Шама успешно су извели контранапад на североистоку провинције Хама и повратили позиције које им је САА предходно заузела, али поствља се питања колико ће дуго ова терористичка група успети да одолева нападима. Крај кампање САА на Еуфрату значи да ће додатне трупе бити пребачене у Хаму док ХТШ нема одакле да доведе појачања.
Хаџат Тахрир ал Шам треутно ратује на четири активна фронта, са САА борбе се воде на североистоку Хаме западно од аутопута код Канасера, на северу Хаме где се воде борбе око града Рахјан и северно од града Хаме на фронту код Латамије. Осим тога Хаџат Тахрир ал Шам води борбе и са Исламском држаавом на делу фронта северозападно од града Ал Саан где је ИД заузела скоро 20 села.

Истовремено у Идлибу трају унутрашње борбе завађених терористичких група па су чести међусобни сукоби ХТШ са другим терористичким фракцијама, атентати на команданте и напади на штабове и магацине оружја. Повремену помоћ ХТШ на фронтовима дају поједине фракције тзв. Слободне сиријске армије, међутим, под утицајем Турке, велики број формација ССА спреман је за споразум са Дамаском. Терористи се хвале како су у досадашњим операцијама на северу Хаме, у последњих месец дана, убили више од 500 војника САА и њихових савезника, уништили и заробили 4 тенка и уништили 15 борбених возила. Иако су ове бројке можда пренапумпане, САА јесте имала значајне губитке у борбама али плима на овом фронту ускоро ће се променити. Када буде готово чишћење великог џепа Исламске државе у сиријској пустињи, САА ће све своје снаге пребацити на фронт ка Идлибу.

Реч је о 7000 квадратних километара територије, али претежно се ради о пустињи, без иједног већег насеља. Када те трупе стигну у Хаму, терористи ХТШ неће имати са чим да им парирају. Зашто је победа на Еуфрату преокренула ситуацију на Блиском истоку сазнајте ОВДЕ. Kaкву војну опрему добија војска Србије погледајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Борбе Хута са Саудијцима у Јемену.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА